Szegedi hírek

2022.11.23. 21:10

Szegeden készült az Év mákos bejglije: megtudtuk, hogyan

Az év mákos bejglije idén a REÖK cukrászda alkotása lett. A karácsonyi édességet már lehet kapni: a töltelékbe narancshéj, narancslikőr, citromhéj és mazsola is került.

T. K.

Az Év mákos bejglije címmel kitüntetett édességet már lehet kapni a díjat elnyert REÖK Cukrászdában. Fotó: Gémes Sándor

Ahogy azt tegnap portálunk is hírül adta, kedden hirdették ki az Év bejglije verseny eredményét, melyet a Magyar Cukrász Ipartestület szervezett. Három kategóriában – hagyományos mákos, hagyományos diós és ínyenc – várták a karácsonyi édességeket. A mákos bejglik versenyét egy szegedi cukrászda nyerte: a REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház szakemberei, Novák Ádám és Puskás Róbert készítették a zsűri szerint ebben a kategóriában a legfinomabbat.

A kiírás szerint a bejglik tésztájának egyeznie kellett a pozsonyi tészta élelmiszerkönyvben leírt változatával, a tölteléknek pedig legalább 40 százalékos arányban kellett szerepelnie a kész termékben. Novák Ádám, a cukrászműhely vezetője lapunknak elmondta, díjnyertes bejglijükben a töltelék és a tészta aránya 50-50 százalék. A mákot frissen darálták és kandírozott narancshéjjal, narancslikőrrel, citromhéjjal és mazsolával dúsították. A tésztába pedig a vaj mellett zsír is került, hogy omlósabb legyen.

Fotós: Gémes Sándor

Az Év mákos bejglijét szerda óta lehet kapni a cukrászdában, jelenleg fél kiló 3900 forintba kerül. Novák Ádám elmondta, idén még másik 4 fajta bejglivel készülnek, köztük azzal a gesztenyés-áfonyással, melyet az ínyenc kategóriában szintén elindítottak ezen a versenyen. 

– Mindegyik bejglink tésztáját lecseréltük, immár az összeset a díjnyertes recept alapján készítjük  – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában