Ötödik lett László Freyával

2022.11.30. 12:03

Vadászkutyájával szerepelt sikeresen a szegedi diák

Ötödik helyezést ért el a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákja, Vörös László Tőzegparti Vadász Freya nevű kutyájával a Csongrád-Csanád megyei Vadászkamara által szervezett Szent Hubertusz Vadászversenyen.

Munkatársunktól

Vörös László, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákja kutyájával, Tőzegparti Vadász Freyával ötödik lett egy vadászkutyáknak rendezett versenyen. Fotó: Török János

A 12.b osztályos Vörös László régóta érdeklődik a vadászat iránt, kiskora óta jár édesapjával vadászni. Vadászkutyákkal is régóta foglalkozik. Szerdán a fotó kedvéért kutyájával, Tőzegparti Vadász Freyával érkezett a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumba, ami délelőtt jelentősen feldobta a hangulatot az iskolában.

László édesapjával nevelte a 2013-as születésű, fekete színű, rövid szőrű német vizslát. Nevelésük meghozta a gyümölcsét: László a közelmúltban részt vett a Csongrád-Csanád megyei Vadászkamara Kinológiai Bizottsága által szervezett Szent Hubertusz vadászkutyás versenyen Mórahalmon, amelyen ötödik helyezést értek el a húsz induló közül. A versenyen kihelyezett fácánra, fogolyra lehet vadászni, négy tölténnyel két vad volt elejthető. 

Freya, a díjnyertes vadászkutya feldobta a szerda délelőttöt a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban. Fotó: Török János

Arra a kérdésre, hogy mi szükséges a sikeres szerepléshez és egy jó vadászkutyához, László azt mondta, hogy sok gyakorlás és az, hogy a kutya szokja meg a lövést. Mert hiába ügyes egy kutya, ha a lövés eldördülése után a szomszéd faluból kell összeszedni. 

A versenyen a bíró, aki ilyenkor a versenyző mögött halad 15-20 méterrel lemaradva, pontozza a vadászt és a kutyáját is: vadászati pontosságot, jártasságot, a biztonságot, ügyességet, a sportszellemet, a vadász lőkészségét, a kutya kiképzését, ösztönös tulajdonságait. A 12. osztályos diák azt mondta, biztos, hogy jövőre is indulni fognak majd a versenyen.

A vadászkutya

Vadászkutyának azon kutyákat nevezzük, amelyek az embernek a vadászatban segédkeznek. Az idők folyamán nagyon sok fajtájuk alakult ki, osztályozásuk általában az alapján történik, hogy milyen feladatra használatosak a vadászatok alatt. A vizslák általában apróvad vadászatára használt középtermetű kutyák. A rövidszőrű német vizsla az egész világon az egyik legismertebb vadászkutya. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában