Maroslele

2022.12.02. 08:20

Átköltözött új helyére a maroslelei idősklub

A rezsiválság miatt új épületbe kellett költöznie az idősklubnak Maroslelén – ez három nap alatt sikerült. Úgy tűnik, a helyet a klubtagok gyorsan megszokták, megszerették, a fűtés és a világítás pedig szinte ingyen van.

Szabó Imre

A lelei idősklubban olvasnak, sőt akár színeznek is beszélgetés közben. Fotó: Szabó Imre

– Nagyon tetszik ez az új hely – mondta a maroslelei idősklub egyik rendszeres vendége, Balázs Sándor csütörtök dél­előtt, amikor bekukkantottunk. Épp az egyik asztalnál ült többedmagával – olvasott, közben beszélgettek. Mint mondta, két-három éve jár rendszeresen a klubba. Mindig jól érzi magát, szinte repül az idő: még kártyázni és rádiót hallgatni is szoktak. És ami talán a legfontosabb, az itt dolgozók nagyon kedvesek – hangsúlyozta. 

A maroslelei idősklubba azért látogattunk el, mert – mint röviden megírtuk – költöznie kellett, és kíváncsiak voltunk, ez hogyan sikerült. Az áttelepülésre azért volt szükség, mert a klubnak eredetileg otthont adó épület korszerűtlen, fűtése óriási terhet rótt volna a fenntartó önkormányzatra. Szerencsére azonban idén ősszel éppen elkészült az egykori jegyzői lak felújítása. 

Úgy tervezték, hogy a kívül-belül megszépülő, nagy alapterületű polgárházban a falumúzeum kap helyet, illetve az ifjúsági klub, valamint különböző civil szervezetek. Ez utóbbiak helyett érkezett az idős­klub, mert itt, miután a fűtést és a világítást kizárólag napelemek biztosítják, gyakorlatilag nincs rezsiköltség. 

Ezt megerősítette a klub vezetője, Kurusa Gáborné is, aki azért hozzátette, hogy természetesen takarékoskodnak, fölöslegesen például nem kapcsolják fel sehol a lámpát. Az átköltözés egyébként nagyon gyorsan, 3 nap alatt lezajlott – ehhez a polgármesteri hivataltól segítséget is kaptak. Az időseket erről természetesen előre tájékoztatták. 

– Mi is úgy látjuk, hogy gyorsan megszokták, megszerették az új helyet. Itt ráadásul nagyobb a hely, tágas, világos az épület – mondta. 

A klubnak egyébként 30 tagja van. Ők többnyire olyan egyedül élő szépkorúak, akik nem csak az ebédért járnak ide: igénylik a társaságot, az összejöveteleket. Szerveznek is nekik programot, még receptcserét is. Hogy végleg ebben az épületben marad-e a klub, vagy csak átmenetileg, egyelőre nem tudni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában