Különlegesség

2022.12.11. 19:29

Első világháborús gulyáságyúban főtt a jótékonysági ebéd - fotók

Timár Kriszta

Az első világháborús gulyáságyúból mindössze kettő van az országban. Fotó: Karnok Csaba

Jótékonysági ételosztást tartottak vasárnap a sándorfalvi piacon az adventi gyertyagyújtás előtt. A helyi ipartestület cseh gombóclevest, babgulyást, forralt bort és puncsot kínált, az ezekért a perselybe dobott adományokból pedig olyan diákokat támogatnak majd, akik szakmát szeretnének tanulni. A finom ételeket egy rendkívül különleges gulyáságyúból tálalták. Az első világháború idejéből származó relikviából mindössze kettő van az országban, a másik a Hadtörténeti Múzeumban van kiállítva.

– A Csepeli gyárban gyártották 1910-ben. Ez volt az első modell, amin már nem fa, hanem gumi kerék van – beszélt a gulyáságyúról Jenei Dávid tulajdonos. A fiatalember szeret régiségeket gyűjteni, ezt a berendezést egy munka során találták egy sándorfalvi tanyán. – A tulajdonos nekem adta, egyetlen feltétele az volt, hogy maradjon a településen. A romos állapotú ágyút aztán felújítottuk, még a színe is pont olyan, mint az eredeti volt. A mai nap az első, hogy étel került bele – mondta Jenei Dávid, aki úgy döntött, a későbbiekben is kizárólag rendezvényeken, jótékony célra főznek majd benne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában