Szegedi hírek

2022.12.16. 16:40

Jubileumot ünnepelt a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar

Nagyszabású gálaesttel ünnepelte a közelmúltban alapításának 20+2. évfordulóját a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar. Az est csúcspontja Kodály: Háry János daljátékának Toborzója volt, amikor több mint 150 fellépő muzsikált a színpadon.

Koós Kata

Tóth István és Gyimóthi Zoltán elmondta, a zenekar nem csak Szegeden tett szert nagy elismertségre. Rendszeres résztvevőivé váltak a régiós és országos fúvószenekari fesztiváloknak, sőt külföldön is szép eredményeket értek el.

Fotó: Török János

Az ezredfordulón a Kiskundorozsmai Önkéntes Tűzoltózenekar és a MÁV Vasutaszenekar megszűnésével szükségessé vált egy új, városi fúvószenekar megalapítása. A kezdeményezésben oroszlánrészt vállalt Kerek Attila, az önkormányzat nyugalmazott rendezvény- és protokolltanácsadója, valamint id. Szélpál Szilveszter, Marosvári Attila és Blumenschein Gábor, a zenekar első karmesterei, továbbá Gyimóthi Zoltán, aki 2010 óta vezető karmestere az együttesnek. 

– Negyven fővel indult a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar, a Király-König Péter Zeneiskola karolta fel anyaintézményként a kezdeményezést. A tagság a megszűnt zenekarok zenészeiből, illetve a zeneiskolai fúvószenekarból és növendékeiből  állt össze. Mint Szeged hivatalos zenekara, rendszeres résztvevője lett a városi és állami ünnepségeknek – mondta el lapunknak Gyimóthi Zoltán, Kölcsey-érmes karmester. 

Az együttes nem csak Szegeden tett szert nagy elismertségre. Rendszeres résztvevőivé váltak a régiós és országos fúvószenekari fesztiváloknak, sőt saját seregszemlét is indítottak 2008-ban Szegedi Fúvószenekari Fesztivál néven. 

– Voltunk Lengyelországban, Görögországban, Szerbiában, Csehországban, Erdélyben. Büszkék vagyunk eredményeinkre. 2011-ben a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetségénél „A” kategóriában arany fokozatban minősült a zenekar. 2015-ben a Demecseri Fúvószenekari Fesztivál és Versenyen kiemelt arany minősítést nyertünk el. 2018-ban a prágai Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen arany diplomát szerzett az együttes. 2019-ben a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség által szervezett balmazújvárosi versenyen elnyert első helyezés mellett Jacob de Haan zeneszerzőtől megkaptuk azt a különdíjat, amely az általa szerzett mű legjobb minőségben való eljátszásáért járt – sorolta Gyimóthi Zoltán. 

Az est csúcspontja Kodály Háry János daljátékának Toborzója volt. Fotó: Samu Angelika

A zenekart működtető Szegedi Fúvószenekari Egyesület elnöke, Tóth István elmondta, jelenleg csaknem 70 muzsikus zenél az együttesben, zömmel egyetemisták. 

– Az utánpótlásra kiemelt figyelmet fordítunk, Gyimóthi Zoltán és Kiszin Miklós, a Deák Big Band vezetője minden nyáron megrendezi a fúvószenekari és big band tábort. Folyamatosan fejlődünk, új utakat keresünk. Egyre nehezebb darabokat választunk – mondta. 

A zenekar alapítás húszéves évfordulójának méltó megünneplése a pandémia miatt két évig tolódott, ám a közelmúltban megtartották a gálaestet a Nagyszínházban, ahol első ízben lépett színpadra az együttes. Az érdeklődés akkora volt, hogy mindössze öt nap alatt elkapkodták az összes jegyet. 

– A Pavane Táncegyüttes, a Szegedi Egyetemi Énekkar és ifj. Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese is közreműködött a gálaesten. Azonnal igent mondtak, csodálatosan sikerült az este. Katartikus élmény volt, amikor Kodály Háry János daljátékának Toborzójában minden közreműködő részt vett, több mint 150-en voltunk a színpadon – mondta Tóth István. 

A zenekar muzsikáját legközelebb szombaton a Szent-Györgyi Albert Agóra jubileumi gáláján hallhatják a zenebarátok, majd a tervek szerint tavasszal adnak hangversenyt. A kulturális intézmények bezárása miatt az év eleji próbák a Pick Arénában zajlanak majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában