Szegedi hírek

2024.05.01. 20:33

Ingyenes koncert a Széchenyi téren - Galéria

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Ingyenes szabadtéri koncerttel ünnepelte szerdán Szeged önkormányzata hazánk európai uniós csatlakozásának húszéves évfordulóját a Széchenyi téren. A Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus Beethoven IX. szimfóniáját adta elő a városháza előtt felállított színpadon. A látványos hangversenyen nagy jelentőséggel bíró művet hallott a közönség. Beethoven IX. szimfóniája Schiller Örömódáját tartalmazó részlete az Európai Unió himnuszává vált.

Húsz évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás évében, pontosan 2004. augusztus 16-án, a Dóm téri Ajándékkoncert részeként hallhatta a zeneszerető közönség e dallamokat, de azt megelőzően, a szegedi Európa-napon 2002-ben, majd 2006-ban is bemutatták a művet. Valamivel több, mint 15 év eltelt azóta, hogy 2008 decemberében utoljára felcsendült Szegeden a csodálatos, érzelmektől fűtött szimfónia.

A 9., d-moll szimfónia (op. 125.) Ludwig van Beethoven utolsó befejezett szimfóniája, amely 1824-ben készült el. Tartalmaz részleteket An die Freude című műből is (Friedrich Schiller: „Óda az Örömhöz”), melynek szövegét szólisták és énekkar énekli az utolsó tételben. Ez a mű az első példa arra, hogy egy nagy zeneszerző szimfóniában énekhangot a hangszerekkel azonos szinten használ. A szimfónia az európai klasszikus zene egyik legismertebb, és Beethoven legnagyobb, süketsége alatt komponált mesterművei között számon tartott alkotása. Kimagaslóan nagy kulturális szerepet játszik a modern társadalomban, különösen, mióta az Európai Unió a negyedik tétel egy részletét (Örömóda, szöveg nélkül) hivatalos himnuszaként használja. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában