Helyi életstílus

2022.12.20. 20:40

Negyvenöt éve működik a kisteleki kertbarátkör

A napokban ünnepelte 45 éves fennállását a Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör a helyi Klebelsberg Művelődési Központban tartott összejövetellel, amelyre minden szervezet hivatalos volt, amely szerepet játszott eddigi működésükben. A kertbarátok a város egyik legaktívabb civil szervezete.

Imre Péter

1977. január elsejei bejegyzéssel alakult meg a kertbarátkör Kisteleken, az első elnök – igaz nagyon rövid ideig – Mikola Kálmán volt, utána Völgyesi József következett, ő meghatározóbb vezető volt – kezdte a jelenlegi elnök, Takó Sándor a Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör históriáját. Hozzátette, most 70-80 tagjuk van. – Pontos számot azért nem tudok mondani, mert idén is többen eltávoztak közülünk – jegyezte meg.

A Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör mindig aktív szerepet játszott a település életében. A kezdetektől résztvevői a sajt- és gasztronómiai fesztiválnak, amelyen ételt főznek és osztanak, illetve terményekből díszletet, zöld kaput készítenek – így történt idén is. Legutóbb a 4. adventi gyertya meggyújtásánál voltak jelen: két bogrács paprikást főztek, mellette 50-50 liter forralt borral és forró teával kínálták az embereket. Ezeket mindig díjmentesen, adományként adják, hiszen az önkormányzat biztosította számukra jelképes bérleti díjért a Rákóczi iskolai helyiséget, amelyet azért kaphattak meg, mert előtte is önzetlenül vállaltak szerepet a városi rendezvényeken.

Sűrűn ellátogatnak a környékbeli kertbarátkörökhöz például Kiskunhalasra, Szentesre, Csongrádra, Makóra és Szegedre, ahol az SZTE Füvészkertben is kiállíthatták zöldségeiket, gyümölcseiket. Ez nem véletlen, hiszen a szegedi kertbarátok vezetője a füvészkert igazgatója, Németh Anikó. Csongrád-Csanád megyében 10 kertbarátkör működik, közülük a kistelekiek a legfiatalabbak, mégis az ő Rákóczi iskolai székhelyükön ünnepelték 2 éve az országos szervezet 50. születésnapját, amelyen mintegy 300-an jöttek össze. 45 éves jubileumukat a Klebelsberg Művelődési Központ nagytermében ülték, amelyre hivatalos volt több kertbarátkör, a Kisteleki Városvédő és Szépítő Egyesület, a veterán motorosok és az Id. Vándor Rudolf Fúvószenekar, amely pár számot is eljátszott a tiszteletükre.

– A várostól emléklapot kaptunk, Domonics János alpolgármester adta át. Ez is emlékeztetett arra, hogy a 40. évfordulón a Szent István téren elültethettünk egy tölgyet. Lassan nő, de úgy tekintünk rá, hogy a gyökerek az alapítók, az első kertbarátok, mi vagyunk a törzs, és a fiatalok – szerencsére akadnak többen – az új hajtások a fán – zárta beszámolóját Takó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában