Hódmezővásárhely

2023.01.03. 16:42

Ártéri kalandtúrára invitálnak

Ismét megtartja egyik legnépszerűbb ártéri kirándulását a Kiskunsági Nemzeti Park január 28-án, szombaton délelőtt a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben.

T. Sz.

Ártéri különleges történeteket rejt a több órás túra. Archív fotó: Tábori Szilvia

A Nevezetes, nagy fák a Tisza mentén elnevezésű vezetett túra ártéri mocsárréteken, fás legelőkön át halad, miközben rendkívüli méretű fákat keresnek fel a résztvevők és tájtörténeti érdekességekkel ismerkednek. A tervezett tíz kilométeren át Albert András természetvédelmi őrkerület-vezető navigálja a természetjárókat, aki kitűnően  ismeri a hullámtér sajátosságait, múltját és jelenét. 

Az ártéri jellegzetességek mellett a korabeli vízgazdálkodásról, természetvédelmi szempontokról, legeltetéses gazdálkodásról is sok érdekességet mesél. A túrán megismerhető tekintélyes méretű nyárfák is különleges történeteket őriznek. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet legnagyobb fáinak törzskerülete öt-hat méter feletti, magasságuk gyakran eléri a negyven métert. Egy országos adatbázis szerint itt található az ország legméretesebb fája, törzsének átmérője tíz méternél is több. 

Találkozó január 28-án, szombaton 9 órakor Hódmezővásárhelyen, a Bodzási út végén. Jelentkezni kizárólag online jegy vásárlásával lehet, amelyet a helyszínen a túravezetőnek kell bemutatni. Részletek a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán a programok menüpontban.  A tervezett táv 10 kilométer, nagyjából 4 óra. A túrával kapcsolatos kérdésekkel Albert András elérhető a 06/ 30/ 481-2887-es telefonszámon, valamint az  [email protected] elektronikus levelezési címen. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában