Fatima Ház Alapítvány

2023.01.01. 16:40

Az ünnep elmúlt, a szükség itt maradt

Több mint száz mélyszegénységben élő gyermek karácsonyát szépítette meg a Fatima Ház Alapítvány csapata. Az ünnep már elmúlt, a rászorulók problémái azonban maradtak. Év elején Üres a kamra címmel hirdettek tartós-élelmiszergyűjtő akciót a főképp tanyasi, nélkülöző családoknak.

Koós Kata

Kiss Erzsébet elmondta, egyre többen fordulnak segítségért az alapítványhoz. Fotó: Gémes Sándor

Karácsony előtt a Fatima Ház Alapítvány közösségi gyűjtést hirdetett. A cél az volt, hogy teljesíteni tudják ötven mélyszegénységben élő kisgyerek ünnepi kívánságát. 

– Ötszázezer forintot tűztünk ki célul, és végül 534 ezer forint gyűlt össze, úgyhogy mind az ötven gyerek megkaphatta az ajándékát – mondta el lapunknak boldogan Kiss Erzsébet, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Emellett további húsz lurkó kapott ajándékot egy titkos támogatónak köszönhetően, aki évek óta az ünnep közeledtével nagyobb támogatást biztosít az alapítványnak, idén százezer forintot. 

– A további, kisebb támogatásokból is tudtunk ajándékcsomagokat összeállítani, úgyhogy mindösszesen 130 gyerek karácsonyát tudtuk megszépíteni – mondta Kiss Erzsébet, akinek az idei ünnep kapcsán két legszebb élménye két kerékpárt kívánó gyerekhez fűződött. 

– Nem is gondoltuk volna, hogy a kerékpár-kívánságokat is sikerül teljesítenünk, hiszen azok nagyon drága dolgok. Egy tanyasi, kiskamasz fiú minden vágya egy ugratós kerékpár volt. Egy hölgy felajánlotta az immár felnőtt fia egykori, jó állapotú biciklijét. Egy másik, szintén tanyasi kislány pedig pótkerekes kerékpárt kapott. Sosem felejtem el, ahogy összecsapta a kezecskéit, amikor meglátta, és felkiáltott „ezt nem hiszem el! Ez tényleg az enyém?” – mesélte. 

A karácsonyi ajándékok mellett tartós élelmiszert is gyűjtöttek a mélyszegénységben, mindenekelőtt tanyákon élő családok számára.

– Idén is sok adomány érkezett a szegedi joghallgatóktól, de magánszemélyektől is. Végtelenül hálásak vagyunk, óriási segítséget jelentettek a tartós élelmiszer csomagok. 36 dóci, pusztaszeri, ópusztaszeri és szegedi, valamint 54 szentesi és környékbeli rászoruló családnak tudtunk segíteni – fejtette ki. 

A karácsony már elmúlt, a rászorulók nehézségei azonban nem csökkentek. Sőt, Kiss Erzsébet elmondta, egyre többen fordulnak segítségért az alapítványhoz. 

– Nagyon felszaladtak az árak, így most még nagyobb gondot jelent az élelmiszer beszerzése ezeknek a családoknak. A családi pótlék és a segélyek decemberben megérkeztek, de az a pénz rendszerint gyorsan elmegy számlákra, tüzelőre, januárban pedig semmilyen pénz nem érkezik, majd csak februárban. Az iskolai szünet január 9-ig tart, így a gyerekek nem kapnak most az iskolákban meleg ételt, szóval óriási szükségük van a segítségre. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a tanyákon élők vannak – mondta. 

Az alapítvány év elejére Üres a kamra címmel gyűjtést hirdetett, konzerveket és tartós élelmiszer felajánlásokat várnak. 

– Ha valaki csak egy liter tejet, egy zacskó rizst vagy egy konzervet tud adni, azt is örömmel fogadjuk. Sok kicsi sokra megy, és most minden segítség jól jön. 146 rászoruló család tartozik a gondozásunkba, és a kör egyre csak bővül. Nem bemondás alapján segítjük őket, mindenkivel elbeszélgetünk, mielőtt bekerül a rendszerünkbe. Ebből és a jelentkezők szeméből mindig látjuk, hogy valóban annyira kiszolgáltatott helyzetben vannak-e, mint ahogyan állítják. És sajnos azt kell mondjam, hogy mind a 146 család tényleg indokoltan fordult hozzánk segítségért – mondta Kiss Erzsébet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában