A halhatatlan skót jelkép magyar köntösben

2023.01.11. 16:40

Gasztrokaland Csáki Zsolttal

Ösztönösen alkot a konyhában, a tradicionális magyar ízeket bátran ötvözi távoli alapanyagokkal. Csáki Zsolt vásárhelyi gasztroszervező Skóciában ismerkedett a helyi sajátosságokkal.

T.Sz.

A gasztronómia pótolhatatlan eleme: Csáki Zsolt és a skót konyha találkozása. Fotók: DM

A helyi gasztronómia kivétel nélkül a határon túli kirándulások egyik izgalmas eleme, különösen, ha egy szakács kalandozik a távoli kultúrában. Csáki Zsolt vásárhelyi gasztroszervező Skócia fővárosában, Edinburghben merült el a konyha rejtelmeiben egy családi látogatáson. 

– A skót konyha kevésbé sertés központú a magyarhoz képest, inkább a tenger adta lehetőségek, illetve a birka, a marha és a csirke dominál. A legtradicionálisabb ételük egyértelműen a Haggis, amely egy hurkához nagyon hasonlító étel. Az alapanyag azonban teljesen más – magyarázta lapunknak Csáki Zsolt. A Haggis fő alkotórésze ugyancsak a belsőség, de nem sertésből, hanem birkából. A zsiradékot a marhafaggyú adja, ezeket megfőzik, szárított és felfőzött hagymával ízesítik, apróra darálják, főtt zabliszttel és nagyobb darabos zabbal sűrítik. A főzőlével hígítják, sóval, borssal, majorannával és egyéb titkos fűszerekkel ízesítik. A végén egy hurkához hasonló, enyhén híg és krémes massza lesz, amelyet birkagyomorba vagy bélbe töltenek. Még egyszer megfőzik és megsütve éri el a végső formáját. Kapható műbélbe töltött változat is. Köretnek tradicionálisan pürésített burgonyát és pürésített marharépát kínálnak. Robert Burns Haggishoz írt ódája pedig halhatatlan skót jelképet varázsolt ebből az egyszerű, de nagyszerű ételből.

Fotó: DM

 

A vásárhelyi szakember bátran kísérletezget, szívesen ötvözi különböző országok konyháit.

– Vannak a jól bevált receptek, ételek, amelyek a máshonnan jött impulzusok és ízek a kreatív, főzni szerető embernek azonnal új lehetőségeket kínálnak. Számomra ez sosem kísérletezés, vagy pontos előkészítés, hanem az ösztönös alkotás megvalósítása. A Haggis már korábban is kedvencem lett, így ezt a vonalat mindenképpen szeretném „honosítani”, helyileg elkészíteni és több fúziós ételt megalkotni belőle – hangsúlyozta. 

A savanyú káposzta és őrölt paprika nagyon kevés helyen kapható Skóciában. Így a klasszikusnak számító paprikás ételek elkészítése is nagyfokú kreativitást és utánajárást igényelnek odakint. Utazásakor egy pulyka, marha, sertés kombinációból készült töltött káposztát kóstolt. Szívesen használják az erdei gombákból készített szószt, de vajas keksz nélkül is elképzelhetetlen az élet Skóciában. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában