A világ egyik természetes csodája

2023.01.24. 21:45

Grand Canyon naplementekor

Arany T. János

A világ egyik természeti csodája. Téli tájkép a Grand Canyon déli részén. Fotó: Arany T. János

Késő délután, naplementekor érkeztünk meg a Grand Canyonhoz. A lemenő nap éles szögben világította meg a sziklákat, szinte csillogtak a napfényben. A Grand Canyon látványára nem lehet felkészülni. Eltörpül mellette az ember és eszébe jut múlandósága. Az arányokról annyit, hogy a Colorado folyó által évmilliók alatt kivájt völgyszurdok és a hozzá kapcsolódó nemzeti park területe hivatalosan 4926 négyzetkilométer. Csongrád-Csanád vármegye 4263 négyzetkilométer. Bőven beleférünk és még hely is marad.

Fotós: Arany T. János

A Grand Canyon a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában, a világ hét természetes csodáinak egyike. A folyó valószínűleg 17 millió év alatt hozta létre, 446 kilométer hosszú, legmélyebb pontja 1829 méter. A felsőbb rétegeket mészkő, homokkő, pala és gránit alkotja, ez színes mintázatot ad a meredek oldalfalaknak. A sivatagos meleg és száraz környezet hatására a falak meredeksége megmaradt, és nem lankásodott el. Évente körülbelül 5 millió turistát vonz a vadregényes természeti ritkaság. Következő nap a csöndnek már nyoma sem volt, rengeteg a turista az év minden részében. Azt mondják, az igazi egy túra lefelé a völgybe, vagy az északi peremről a délire való áttúrázás. Ezeket meghagytam a következő alkalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában