Szegedi hírek

2023.01.25. 21:45

Gyönyörű az ezüst akácia

A többek által mimózafaként emlegetett, különleges megjelenésű növény általában a tél végéhez közeledve borul virágba, azonban úgy tűnik, idén nemcsak a hóvirágok és a rózsák döntöttek a korábbi virágzás mellett.

K.A.R.

A Füvészkert januári ékköve. Fotó: Gémes Sándor

Ámulatba ejtő arcát mutatja most a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének ezüst akáciája, amit a napokban, egy előadáson járva kapott lencsevégre fotós kollégánk, Gémes Sándor. A többek által mimózafaként emlegetett, különleges megjelenésű növény általában a tél végéhez közeledve, februárban borul virágba, azonban úgy tűnik, idén nemcsak a hóvirágok és a rózsák döntöttek a korábbi virágzás mellett, hanem a Tazmániában és Ausztrália déli részén őshonos fa is.

Fotós: Gémes Sándor

Mínusz 5 fokig télálló a jó illatáról is híres akácia, tehát hazánkban is termeszthető, viszont a téliesítésről gondoskodni kell, vagyis a tövének befedéséről és az egész növény vlies szövettel való betekeréséről. Ugyanakkor ezeket időben el kell távolítani a korai virágzás miatt, az első rügyek megjelenésétől nincs szükség a téli védelemre.

Egyébként az ezüst akácia nemcsak minket ragadott magával, hanem Belinda Alexandrát is, aki a növény nevét adta káprázatos regényének címéül. A 2014-ben megjelent írás két kivételes nővér életéről és az ausztrál némafilmek világáról szól. A The Times szerint Alexandra egy modern mesét írt a szeretetről, a tiszteletről és a családi összetartásról, mely átsegít bennünket az élet minden nehézségén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában