Bejutott a döntőbe az étterem csapata

2023.02.03. 18:10

A mórahalmi Vanilla készítheti Magyarország ételét - Galéria

A mórahalmi Vanilla étterem is benevezett a Magyarország étele 2023 versenyre. Az éttermet Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulója képviseli. A páros továbbjutott, már a március 18-i döntőre készülnek.

Arany T. János

Bejutottak a döntőbe. Mórahalmot és a Vanilla éttermet képviseli a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola diákja. Fotó: Karnok Csaba

A Magyarország étele szakácsverseny hazai kezdeményezés. A verseny célja évről-évre a hazai alapanyag kínálatra támaszkodva, olyan, a magyar identitást is építő ételek bemutatása, beépítése a kínálatba, amelyekkel az iparág és hazánk arculata fejleszthető a lakosság és a turisták körében.

Minden segítséget megkapnak

A versenyre a mórahalmi Vanilla étterem is benevezett. A vendéglátóhelyet Szemendrey Zsuzsanna és Bogdán Péter, a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium diákja képviseli. Puszta-Kolozsi Anett ügyvezető elmondta, minden segítséget megadnak és biztosítják a sikeres szerepléshez szükséges hátteret. 

Kapva-kaptunk az alkalmon. Zsuzsiról tudtuk, hogy benne van a versenyszellem, Péterben pedig megláttuk a fantáziát 

– mondta az ügyvezető. Múlt hét szombaton a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezett elődöntőn tizenkét csapat, köztük a mórahalmi jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen. A döntőt március 18-án rendezik szintén Felcsúton.

Óvodás kora óta szakácsnak készül

Bogdán Péter óvodás kora óta szakácsnak készül, ő a verseny egyetlen diák résztvevője. 

Elsősorban szóhoz sem jutottam. Nagyon megörültem, amikor rám gondoltak

 – mondta a tizedikes fiatalember. Szemendrey Zsuzsannáról többször írtunk már lapunkban, Szeged egyik feltörekvő fiatal szakácsának tartják. 

Eddig egyszemélyes versenyeken vettem részt, itt most fontos a csapatmunka, teljes mértékben egymásra vagyunk utalva. Az összhang és az együttműködés feltétele a sikeres szereplésnek. Számomra hatalmas felelősség és kihívás is, hogy egyetlen csapatként diákkal veszünk részt a versenyen

 – mondta.

Nehéz szavakkal leírni

Péter az iskolában az alapozó képzés során az oktatóinktól megtanulta a szakma alapjait és a szakma szeretetét. Kivételes helyzet számunkra, hogy olyan magas színvonalú étterem nyitotta meg kapuit Mórahalmon, mint a Vanilla. Goda Gábor séffel régóta barátságot ápolunk, Szemendrey Zsuzsit, aki valamikor az én diákom is volt, ő készítette fel a World Skills bajnokságra, amit Zsuzsi meg is nyert és ő képviselte hazánkat a világbajnokságon. Nehéz szavakkal leírni, milyen érzés, hogy Zsuzsi idejött és Péterrel egy csapatban indultak a Vanilla színeiben és bejutottak az országos döntőbe

 – mondta Angyalné Kovács Anikó, a Tóth János Szakképző Iskola igazgatója.

Ne szólj be a csuszára!

Az idei verseny tematikája Petőfi Sándorhoz kötődik, ezért elvárás volt, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető. A mórahalmiak a Ne szólj be a csuszára! nevet választották. Petőfi a túrós tésztát kedvelte, erről árulkodik a barátjához, Kerényi Frigyeshez 1847-ben írott levele: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában