Helyi életstílus

2023.02.25. 13:36

Esőben is jól mulattak Csengelén - Galéria

Disznótorost és télűzőt, tavaszköszöntőt rendeztek szombaton Csengelén. Megtelt a helybeliekkel a Csengele ház udvara, a felvonuláson pedig legalább százan vettek részt, a zuhogó esőben hosszú út várt rájuk a község utcáin.

Imre Péter

Jelmezesek is megjelentek a csengelei disznóvágáson, télűzőn és tavaszbúcsúztatón. Fotó: Imre Péter

Amikor Szegedről elindultam a csengelei disznóvágásra és télbúcsúztatóra, tavaszköszöntőre, még csak lógott az eső lába, a Mars téri buszpályaudvaron már le is ért a földre, Csengelén pedig már zuhogott és alaposan lehűlt az idő. De ez nem vette el a helyiek mulatós kedvét. A Csengele ház udvarán felállított sátrakban dolgozták fel a reggel leszúrt két sertést, illetve gyártották szinte futószalagon a disznótoros reggelit, a hagymás sült vér, a májat és a különbözős sülteket. Utóbbit egy Mannheimből a településre költözött német férfi készítette.

– 2017 óta hatodszor rendeztük meg a disznóvágást Csengelén, egy maradt ki, a 2021-es a koronavírus-járvány miatt. Újdonság, hogy idén tartottunk először télűző, tavaszköszöntő felvonulást – mondta Tóth Tibor, Csengele polgármestere. Kiemelte, hogy az esemény erősíti az összetartozást, közösségteremtő ereje van, hiszen nemcsak a munka, a főzés és a sütés a közös, az ételek és az itókák is felajánlásokból kerültek az asztalokra, tányérokba, poharakba. A már említett reggelin kívül ebédre készült orjaleves, töltött káposzta, sertéspörkölt, nassolni valónak pedig pogácsa és palacsinta közül választhattak a kilátogató vendégek, amelyet forralt borral és forró teával öblíthettek le. 

Közben a Csengele ház udvarán gyűltek a jelmezesek, eljátszottak egy lánykikérést – a játék kedvéért a vőlegény is nő volt –, esküvőt, vőfély és pap is került. Előbbi legalább 50 évig űzte ezt a népszerű mesterséget, utóbbi viszont csak a szombati alkalomra öltötte fel a „reverendát” – képes Bibliát szorongatott –, utána indult a jelmezes menet, busómaskarások is akadtak köztük, és velük tartott a szatócs quatro, egy négykerekű kézikocsi mindenféle alkoholos és alkoholmentes itallal megpakolva. Előbbire a hideg, esős időben nagy szükség volt.

Többen megjegyezték, az időjárás miatt talán kevesebben érkeztek, mint az előző években, de a jókedv a megszokott volt.

– Mulatni kell, buli az egész élet, és ezt csakis így szabad felfogni – hallatszott a jó tanács. Állíthatjuk: ezt mindenki megfogadta Csengelén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában