Csengele

2023.02.21. 16:40

Disznóvágás télűzéssel Csengelén

I.P.

Archív fotó: Kuklis István

Két sertést áldoznak szombaton Csengelén a hagyományos és kedvelt magyar gasztronómia oltárán. A disznókat reggel 7 órakor szúrják le a szokott helyszínen, a Csengele Ház udvarán

 – tudtuk meg Tóth Tibor polgármestertől. Hozzátette, a 2021-es év a Covid-járvány miatt kimaradt, így tavaly rendezhette meg ismét az önkormányzat hagyományőrző eseményét, a közös disznóölést, amit már nagyon vártak a lakosok és újra összehozta a falut.


A halálos döfések után rögtön nekilátnak az állatok feldolgozásának, a disznótoros reggeli készítésének, melyet hagymás sült vér és különböző sültek alkotnak, ezeket kóstolhatják meg 10 órától a kilátogatók. Ezután főzik az orjalevest, a pörköltet, a töltött káposztát, töltik a hurkát és a kolbászt, desszertnek palacsinta és pogácsa lesz, italnak forró tea és forralt bor. Az ebéd-vacsora 16 órakor kezdődik. Az ételek, italok elkészítését önként vállalta egy-egy közösség vagy magánszemély, például az egyik sertést helybeli vállalkozó dobta be a közösbe, míg a pogácsáért a „nyughatatlan nyugdíjasok”, vagyis a nyugdíjasklub felel.

Örömteli, hogy akárcsak tavaly, most is minden kellék felajánlásnak köszönhető, ez az esemény ismét összehozza a lakosokat, jó közösség- és csapatépítő program. Az idei újdonság, hogy a busóhoz hasonló télűző, tavaszváró felvonulást tartunk a falu utcáin, amelyhez bárki csatlakozhat, ez 11 órakor indul és a zenészeket kistraktor viszi körbe. Utána jól esnek majd az elkészült disznóságok

 – mondta Tóth Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában