Társakra leltek a kihívásokban

2023.02.22. 15:14

Lélekmozgató programban kötöttek szövetséget a gyerekek

Mosoly, zsibongás, az összetartozás érzése töltötte meg szerda délelőtt az Aranyossy-iskola tornatermét. A Magyar Parasport Napján egy különleges programban találkoztak a Szőnyi-iskola diákjaival.

Tábori Szilvia

Együtt mozdult test és lélek: a Magyar Parasport Napját ünnepelték a diákok. Fotó: Tábori Szilvia

Egymásra utalva, egymást segítve, mégis felszabadultan játszottak felső tagozatos diákok szerda délelőtt a sajátos nevelési igényűekkel foglalkozó Aranyossy-iskolában. A Magyar Parasport Napját ünnepelték ügyességi feladatokkal. Az érzékenyítő Lélekmozgató programban a vendéglátó intézmény felső tagozatos tanulói egy-egy párt kaptak maguk mellé a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából. Így mindenki számíthatott társára a próbatételekben.

Siker és öröm a pályán

– A két világ találkozása új kihívásokra ösztönöz mindannyiunkat, diákokat és pedagógusokat egyaránt. Örömmel láttuk, ahogy a sportpályán kérés nélküli önzetlen segítséggel fordultak egymás mellé a párok. Láttuk kibontakozni mindazt, amiért ezt a sportnapot szerveztük 

– mondta lapunknak Fekete István, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola testnevelő-edzője. Hozzátette, a feladatok összeállításakor arra ügyeltek a szervező tanárok, hogy örömforrást és a siker lehetőségét kínálják fel a gyerekeknek. A fő koncepció az érzékenyítés, hogy a diákok közös tevékenységben saját maguk tapasztalják meg a megváltozott képességűek helytállását a sportban. Így tanulva egymástól a sportpályán. 

Fotós: Tábori Szilvia

Ismeretlenül is összefogtak

– Számtalan pillanatban én magam is most láthattam először, milyen segítőkészek lehetnek egymással a diákok. Ismeretlenül is azonnal a másikra figyelve mozogtak a pályán, oldották meg a feladatokat. Megható, hogy kérés nélkül, azonnal kinyújtották egymás felé kezeiket 

– magyarázta Fekete István. Az Aranyossy-iskolában különleges bánásmódot igénylő, értelmi- vagy beszédfogyatékos, mozgásszervi, érzékszervi nehézségekkel, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdő gyerekekkel foglalkoznak. 

Mozgásban test és lélek 

A pedagógusok biztosak benne, hogy a Lélekmozgató program tapasztalatait összegzik majd.

Fotós: Tábori Szilvia

– Fontosak az egyéni megélések, hiszen a mai alkalommal ismeretlen terepre léptünk, tanárok és diákok egyaránt. Fontos élményekkel gazdagodott a közösségünk és benne mindannyian külön külön is

 – hangsúlyozta Fekete István. Azt már Bán des Fontaine Annamária, a program kezdeményezője, a vásárhelyi Szőnyi-iskola testnevelő tanára mondta el, hogy négy éve csatlakozott intézményük a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége Lélekmozgató programjához.

– A másság megismerése és elfogadása fontos szempont iskolánkban. Sokat teszünk ezért nap mint nap. Úgy gondoltam, hogy szép alkalom lenne, ha a tanulóink megismerkednének olyan hasonló korú társaikkal, akik a mindennapi életben kihívásokkal küzdenek, a számunkra természetes cselekvésekben esetleg akadályozottak. A legfontosabb üzenet az érzékenyítés és a segítségnyújtás 

– hangsúlyozta a pedagógus.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában