Országos tanulmányi verseny döntőjének adnak otthont

2023.04.03. 14:00

A gépész szakma legkiválóbbjai versenyeznek Csongrádon - Galéria

A Tisza-parti városban rendezik idén a mezőgazdasági gépész tanulók Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjét. Csongrádon a háromnapos döntőn tizennyolc mezőgazdasági gépész méri össze a képzettségét az ország minden pontjáról, a diákoknak elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kell adniuk.

Majzik Attila

Tizennyolc mezőgazdasági gépész méri össze a képzettségét a háromnapos döntőn. Fotó: Majzik Attila

– Akik itt versenyeznek, azok már nyertesnek érezhetik magukat, mert ők a mezőgazdasági gépész szakma legkiválóbbjai – emelte ki a verseny megnyitóján Horváth József. Az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója hozzátette, a 15 iskolát képviselő döntős tanulók egy komoly előválogató után jutottak a fináléba: a 101 induló közül csak 18-an kerülhettek a döntőbe.

– Egy olyan szakmát választottak, amely a mezőgazdaság egyik legkeresettebbje manapság, sok esetben hiány mutatkozik ezekből a szakemberekből. Ráadásul látjuk azt a szakmai fejlődést, amelyet a precíziós mezőgazdaság, a digitális technológiák alkalmazása jelent: ez a fejlődés még inkább ráirányítja a figyelmet arra, hogy ezt a szakmát nem csak művelni kell, de meg is kell tanulni, a tudást folyamatosan frissíteni kell – jegyezte meg Horváth József.

A versenyhez Csongrád városa és az AASZC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium biztosítja a kellő hátteret. A város nevében Bedő Tamás polgármester köszöntötte a döntő résztvevőit és az őket elkísérő felkészítő tanárokat.

– Mint növénytermesztő, tudom azt, hogy a mi munkák semmit sem ér, ha nincsenek jól képzett gépészek – fogalmazott a maga is mintegy 300 hektáron gazdálkodó városvezető. Bedő Tamás hozzáfűzte, ugyan a diákok egy versenyen vannak, de az előttük álló három nap arról is szól, hogy megismerjék egymást és jól érezzék magukat Csongrádon.

A gépész tanulókra hétfőn a portfóliójuk ismertetése várt, a gyakorlati feladatokat kedden kell bemutatniuk, az pedig, hogy ki lesz a szakma legjobbja, szerdán derül majd ki. A résztvevők azonban nem csak az első helyért küzdenek: aki a versenyen eléri a legalább 71 százalékos eredményt, az mentesül a szakmai vizsgák alól, illetve jeles szakmai bizonyítványt kap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában