Időben felismert betegségű, gyógyult daganatosok történetével kampányolna Bakos Attila háziorvos

2023.04.05. 18:50

A szűrés életeket menthet

Megelőző kampányt szervez Bakos Attila, Székkutas háziorvosa. Olyan lakosok gyógyulástörténetével ismertetné meg a praxisa pácienseit, akik annak köszönhetik az életüket, hogy a szűrővizsgálatoknak köszönhetően korai szakaszban fedezték fel a betegségüket.

Kovács Erika

Bakos Attila szeretné, ha minél többen élnének a különféle szűrővizsgálatok lehetőségével, mert a korai felismerés rendkívül növeli a gyógyulási esélyeket.

Fotó: Kovács Erika

Bakos Attila az elmúlt években is kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a helyi lakosság minél többet törődjön az egészségével, a betegség kialakulásának megelőzésével, vagy korai felismerésével. Ösztönözte a lakosságot, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, ő is szervezett különféle megelőző programokat.

Most a korai betegségfelismerés érdekében indít egy sajátos kampányt. Azt kéri a székkutasiaktól, hogy akiknél az elmúlt években, évtizedekben a rákszűrésen valamilyen rosszindulatú daganatot, vagy daganat megelőző állapotot találtak, de ebből a korai észlelés miatt sikerült kigyógyulniuk, jelentkezzenek nála. Szeretné ugyanis a „sikertörténetüket” megosztani, hogy ezeken keresztül is megértse mindenki, hogy milyen fontosak a szűrések.

„A téma komoly, személyes és megértem, hogy senki sem szívesen teregeti ezeket ki. Nyilatkozni lehet akár név nélkül is, de még jobb és hasznosabb lenne, ha nevüket is felvállalnák a jelentkezők. A személyes történetek megismerésével a téma fontosságára hívnák fel a figyelmet. Ez amiatt is húsba vágó, mert ezen anyák, apák, nagyszülők, szeretteink élete múlhat. Biztos vagyok benne, hogy a falunkban most is legalább 100-150 ember köszönheti a daganatok szűrésének, korai felismerésének az életét. Abban reménykedem, hogy ismerőseik története jó személyes példát mutatna azoknak is, akik talán hasonló információ hiányában nem vállalkoznak ezekre a vizsgálatokra” 

– írta a község hivatalos oldalán közzétett bejegyzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában