Makó

2023.04.13. 11:00

A tanár úr minden nap leteker 60 kilométert

Bő harminc kilométert kerékpározik minden reggel a makói Szignum-iskola igazgatóhelyettese, Horváth János, hogy beérjen a munkahelyére, majd ugyanennyit vissza – ugyanis hódmezővásárhelyi lakos. Hosszú évek óta elkötelezettje a mozgásnak, az egészséges életmódnak, és jó példája sok diákra is átragad.

Szabó Imre

Horváth János csak akkor nem biciklizik, ha mondjuk szakad az eső vagy a hó. Fotó: Szabó Imre

Nagyjából öt-hat éve döntöttem el, hogy minden nap így járok dolgozni. Elsősorban azért, hogy megőrizzem az erőnlétemet, az egészségemet

 – mondja Horváth János, a makói Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola igazgatóhelyettese. Gyerekkora óta rendszeresen kerékpározik. Az iskolába 1992-ben került, ott akkor már nem kis kultusza volt a kerekezésnek, a biciklis túrázásnak az azóta elhunyt Ruszkai Béla jóvoltából. Korábban busszal, illetve vonattal járt leginkább, néha autóval is.

Fotó: Szabó Imre

A biciklije egy 35 éves félverseny-kerékpár, és mielőtt nyeregbe pattan, nem ölt külön kerékpáros sportruhát. Kényelmes, óránkét 20 kilométeres tempóval szokott tekerni. Az út 30 kilométer oda és délután ugyanannyi vissza; a körülményektől, például az ellenszéltől függően nagyjából másfél óra a két város között eltelő idő. Ami nem haszontalan: reggel például ilyenkor gondolja át az aznapi teendőit, az iskolai feladatokat. A néhány éve elkészült kerékpárútról azt mondja, az út így hosszabb, mint az autóúton, viszont sokkal biztonságosabb. Ez különösen hazafelé fontos, amikor néha már sötét van.

A napi rendszerességű kerékpározás a diákok, de néhány kolléga számára is példát jelent, és ennek az 59 éves matematika-ének szakos pedagógus nagyon örül. Az iskolában nagyon sokan kerekeznek, de népszerűek például a gyalogos túrák is. 

Biciklizni jó, mert olcsó, egészséges, környezetbarát, ráadásul az ember az autó vagy a vonat ablakából nem veszi észre a természet apró szépségeit 

– foglalta össze a lényeget, mielőtt tegnap a Szent István téren nyeregbe ült és elindult hazafelé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában