Csongrád

2023.04.10. 07:00

Könyvklubot indít a csongrádi könyvtár

Közösség épül a Csemegi Károly Könyvtárban: a csongrádi intézményben hiánypótló lehetőség indul, április közepén ül össze az első könyvklub a városban. A klub célja, hogy összehozza a könyvbarátokat, és az olvasást szerető emberek megoszthassák egymással az olvasói élményeiket.

Majzik Attila

Varga Lilla egy népszerű regényt választott a könyvklub indulásához. Fotó: Majzik Attila

Egy könyv elolvasása után – jó esetben – számtalan gondolata támad az embernek: számba veszi az őt ért benyomásokat, felidézi kedvenc mondatait a könyvből, majd véleményt alkot az olvasottakról. Ezeket az élményeket ezentúl nem kell magukban tartaniuk a könyvbarátoknak, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár Könyvklubjában egymással is megoszthatják gondolataikat az olvasók.

Követik a jó példát

Több könyvtár közösségi oldalát is követem, onnan is lesek el ötleteket, hogy mik azok, amik máshol már jól működnek. Ilyen volt a könyvklub is: már érlelődött egy ideje bennem ennek a gondolata, amit aztán több érdeklődő olvasónk is megerősített

 – részletezte az ötlet hátterét Varga Lilla, a könyvklub vezetője. Hozzátette, intézményvezetőjük, Illés Péter is nyitott volt az új kezdeményezésre, és ajánlott neki olyan könyvtáros kollégát, aki szintén vezet könyvklubot.  

Az a tapasztalat, hogy jól működnek az ilyen összejövetelek, jó hangulatban telnek a beszélgetések és egy baráti társasági is kialakulhat 

– jelezte Varga Lilla.

Nem kell megijedni

A tervek szerint havonta egyszer találkoznak majd a klubtagok, az első beszélgetést április 17-én, hétfőn 17 órától szeretnék megtartani a csongrádi könyvtárban.

Mivel ez egy új kezdeményezés, ezért kicsit tartanak tőle az emberek, de több a pozitív visszajelzés. Én azt mondom, hogy ne ijedjenek meg az olvasók, mert nem irodalomkritikusokat várunk, inkább egy jó hangulatú beszélgetésnek szeretnénk otthont adni. Azt szeretnénk, ha mindenki megoszthatná a könyvhöz kapcsolódó élményeit. Mindenkit szeretettel várunk, aki szeret olvasni 

– mondta el Varga Lilla.

Fotó: Majzik Attila

Népszerű könyvvel kezdenek

A klub első közös olvasmánya Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című könyve lesz. A regény rendkívül népszerű lett rögtön a 2019-es magyarországi megjelenése után, majd miután tavaly film is készült belőle, újra „rátaláltak” az olvasók. 

Azért is választottam ezt a regényt, mert ez az egyik legnépszerűbb könyvünk, most is kint van az olvasóknál mindkét példányunk. Az a legjobb, ha minél frissebb az élmény, ezért én is újraolvasom a beszélgetés előtt 

– tette hozzá a könyvtár munkatársa. Varga Lilla elárulta, már vannak tervei a májusi könyvklubra is, de szeretné felmérni a klubtagok igényét is, így közösen választják majd ki a következő közös olvasmányukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában