Lelki méregtelenítés

2023.05.09. 17:30

Kellemetlen igazságokat kínál A napló

Alaposan felkavarja a lélek állóvizét második könyvével Tóth Tamara: a csongrádi írónő 13 történetben vágja az arcunkba a kellemetlen igazságokat. A napló történetei „sebet ejtenek” az olvasókon, de megadják a gyógyulás érzését is.

Majzik Attila

Fotó: Gulyás Rebeka

„Annyi minden történik az emberrel élete során. Jó, és rossz emlékek magas tornyát építjük fel, de a pincébe dobjuk a sötét dolgokat, amikkel nem bírunk szembenézni. Mi történne, ha a lent lappangó mocsok megunná, hogy nem törődünk vele, és a képünkbe vágná: még mindig itt vagyok! Néha talán jobb, ha ez minél előbb megtörténik.” Ezekkel a szavakkal ajánlja Tóth Tamara A napló című könyvét kiadója. Hogy a gondolatok nem túlzóak, arról az írónővel beszélgettünk.

– A történetek egytől egyig nyomasztóak, inkább kellemetlenek. Viszont a végén mégis azt a feloldást érzed, mint amikor kitisztítasz egy sebet: rossz érzés, de aztán mégis sokkal jobban érzed magad. És ez is volt a célom, a méregtelenítés – vallott könyvéről Tóth Tamara.

A napló 13 novellája az élet szakaszait veszi sorra a gyermekkortól az idős korig. A szerző elárulta, könyvében olyan történeteket írt meg, amik bárki sebeit feltéphetik. Úgy látja, a történetekben mindenki magára ismerhet. Tükröt tart eléjük a könyv, azonban nem biztos, hogy mindenkinek kellemes lesz majd az, amit lát. 

A léleknek ad méregtelenítést a könyv. Fotó: Gulyás Rebeka

– Egy hatalmas terhet tettem le a könyv megszületésével: amilyen kicsi A napló, olyan súlyos. Meg kell állni egy-egy történet után. Nekem jót tett, és jó érzés, hogy másnak is jót tesz – mondta el könyvéről Tóth Tamara. Hozzátette, bár nem szereti az önsegítő könyveket, A napló akként is működhet. 

– A legnagyobb inspirációt magunkból kell, hogy nyerjük, mert ha másokra van szükségünk, akkor vesztettünk. Te leszel az, aki mindig ott vagy magadnak. Másokban csalódhatsz. Magadban is – de magadnak kénytelen leszel előbb-utóbb megbocsátani – fogalmazott az írónő.

Tamara elárulta, beleszeretett az írásba, rendszeresen részt vesz irodalmi pályázatokon, két könyve mellett 16 antológiában olvashatók a gondolatai. Tervez még újabb megjelenéseket is, mert ez a könyv csak egy szelete volt annak, ami benne van. Aki épp erre a szeletre kíváncsi, az május 24-én, a Csemegi Károly Könyvtár könyvbemutatóján ismerheti meg A naplót közelebbről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában