Szegedi hírek

2023.05.26. 21:30

Ma is ámulatba ejtő a Schlauch-ház

Kiss Anna

Lenyűgözően gazdag díszítést kapott a Híd utca sarkán álló épület. Fotó: Gémes Sándor

Építészeti szempontból biztosan rendkívüli város Szeged – ezt a minap is megállapítottam, amikor egy rövid ideig a Deák Ferenc és a Híd utca sarkán várakoztam, szemben egy égig érő, barna ablakos, gazdagabbnál gazdagabb módon díszített épülettel. Teljesen elmélyültem a Híd utca 6. szám alatt álló ingatlanban, olyan látványos elemeket kapott sok-sok évvel ezelőtt.

Az 1883-ban épült Schlauch-ház volt az, amit én a Híd utcai oldalán állva úgy csodáltam, mint a gyerekek a csizmában talált ajándékokat december hatodikán. Brenyó Péter építész beszámolójából tudtam meg azt, hogy a telket 1881 decemberében Schlauch Károly és neje, Ottovay Katalin vásárolták meg a várostól, majd 1882 áprilisában kértek rá építési engedélyt. Az építész írása szerint a ház szigorú renaissance stylben, sgraffito díszítéssel, tágas fürdőszobás lakásokkal épült meg, a terveket Halmai Andor építész készítette.

Engem főleg az egyedi homlokzat nyűgözött le nagyon. Ennek kapcsán Brenyó Péter azt írta, hogy megemelt, rizalitokban timpanonos főpárkány zárja le a homlokzatot, amelynek falsíkját vörös alapon aranyos meanderszalag és növényi díszű festés borítja. De a Híd utcai főbejárat faragott kapuja is egyedi, hiszen vasbetétjében az építési év, vagyis 1883 látható, valamint az építtetők monogramjai szerepelnek: S K és O K.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában