Újjáéled a múlt a fiatalos viseleten

2023.05.21. 07:00

Szegedi divattervező ruhájához készült vásárhelyi necc

Rececsipke díszíti a szegedi fiatal divattervező, Rengei Georgina legújabb ruhadarabját. Három vásárhelyi hölgy kifejezetten neki készítették el a különleges betétet. 

Tábori Szilvia

Sándor Istvánné, Rengei Georgina, Oszlánczi Katalin és Presztóczki Irén. Fotó: Körmőczy Norbert

Fiatalos, mégis hagyományőrző kötött ruhadarabjairól, az újragondolt, pixeles pásztor, vagy a csodaszarvas motívumairól ismert szegedi divattervező, Rengei Georgina új kollekciót tervezett. Vásárhelyi hímzés és rececsipke díszíti a Rozmaring Design fiatal alapítójának két saját tervezésű ruháját. Mint azt lapunknak elmondta: a színes, díszes, igazán előkelő hímzéshez mindenképp fiatalos dizájnt képzelt el. Ahogy szerinte az áttetsző, régmúlt hagyományait őrző rececsipke is egy mai, divatos ruhadarab lendületes alkotórésze lehet. 

A közelmúltban merült fel a gondolat, hogy a Sándor Istvánné, Presztóczki Irén és Oszlánczi Katalin alkotta vásárhelyi rececsipke közösséggel közös viseletet készítsen.

Olyan, a csipkének kedvező elemeket terveztem,  amelyen jól érvényesülnek, szinte kiemelkednek a motívumok a ruhából 

- hangsúlyozta lapunknak Rengei Georgina. Hozzátette: valódi, kézzel csomózott és hímzett rececsipkével korábban még soha nem dolgozott, hatalmas, egyben örömteli kihívás volt kialakítani a technikai megoldást és megtalálni a csipkekészítőkkel a közös szakmai hangot. A szegedi divattervező tapasztalja  a hazai termékek iránti növekvő érdeklődést, a vásárlóközönség igényli az újragondolt népviseletet.

Fontosnak tartom ugyanakkor, hogy ne csupán látványelemekben jelenjenek meg a népi motívumok, az anyagfelhasználással is képviseljük a minőséget, az értéket

 – mondta Georgina. 

Azt már Sándor Istvánné Marika, a vásárhelyi könyvtár rececsipke klubjának vezetője tette hozzá, hogy szinte egy új kapu tárult fel előttük a közös munkával. Megkapták a ruha terveit Georginától, amelyhez egy szépen illeszkedő, látványos, mégsem hivalkodó csipke betétet terveztek, majd készítettek hárman egyszerre. Igazán büszkék az elkészült ruhadarabra, amely a múlt és a jelen találkozásának csodálatos példája.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában