Szegedi hírek

2023.05.01. 19:30

Űrbéli kalandra készülnek a tanárok és diákok - Galéria

A földönkívüli sakk-készlet, a távirányítással mozgatható, lebegő hal és a felderítőrobotok is elkészültek már a Karolina-iskola nagyszabású, interaktív kiállításához, amely május 13-án nyílik az intézményben. A témája egy távoli, ismeretlen bolygó kolonizálása lesz. A tárlatot a nagyközönség is megtekintheti, már lehet regisztrálni a kalandra.

Koós Kata

A projektvezető Somorjai Karola kollégiumi nevelő, a látványvilágot Lepár Lívia technika és életvitel szakos tanárnő álmodta meg. Fotó: Gémes Sándor

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Tehetség Program pályázatán nyert támogatást innovatív tanulási környezet kialakítására és komplex tehetségsegítő program megvalósítására a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. A tanárok és diákok űrbéli kalandot álmodtak meg, egy képzeletbeli, ismeretlen bolygó kolonizálását.  

– Kolonizálás alatt a projektben azt értjük, hogy úgy próbálunk meg az ember letelepedésére előkészíteni egy távoli bolygót, hogy ne ugyanazt a természetkárosító folyamatot reprodukáljuk, mint a Földön – mondta el lapunknak Somorjai Karola projektvezető, kollégiumi nevelő, aki 6 pedagógustársával és több tucatnyi 5-11. osztályos diákkal vesz részt a projekt megvalósításában.

A produktum egy nagyszabású, három termet betöltő, interaktív kiállítás lesz, amely május 13-án nyílik meg az iskolában. 

– Fontos szempont volt, hogy ötvözzük a digitális és a hagyományos technikát, továbbá, hogy olyan tárgyakat hozzunk létre, amelyeket a későbbiekben is fel tudunk használni az iskola életében – számolt be a projektvezető.

Utóbbi szempontot szem előtt tartva született az ötlet, hogy a távoli bolygón élő földönkívülieket sakkbábukként alkossák meg. A látványvilágot megtervező Lepár Lívia technika és életvitel szakos tanárnő elmondta, októbertől februárig készítették a diákokkal a papírmasé-űrlényeket. 

Három munkacsoportban dolgoztak: a kézművesek a látványelemeket készítették, a robotolók a robotokat építették, a hangolók pedig a kiállítás zenei aláfestését alkották meg. 

Az egyik termet kutatóállomássá alakítják, ahol tudományos kísérleteket – talaj-, sebesség-, fényerőméréseket – végezhetnek majd a látogatók. Sőt, távirányítású, repülő óriáshallal is teljesíthetnek kihívásokat. 

– A hal tökéletes arra, hogy lemodellezzük a repülést a gyerekeknek. Tud emelkedni és süllyedni is, a farokmozdulatok terelik előre a levegőben – részletezte Lepár Lívia. 

A következő teremben a diákok által épített és öltöztetett robotokat az űrkávézóból az űrkikötőbe juttathatják távirányítással a látogatók, de számos érdekesség vár még rájuk. A projekthez csatlakoztak a Bay Zoltán Kutatóintézet munkatársai is, akik azt mutatják majd be, hogyan lehetne szinte a semmiből élelmet előállítani az idegen bolygón. Mellettük egy hobbicsillagász is az iskola rendelkezésére bocsátotta szemet gyönyörködtető asztrofotóit, amelyeket beépítenek a látványvilágba. 

– Mielőtt azonban belépnének a látogatók a kiállítótermekbe, kiterjesztett valóság applikáció várja őket az előcsarnokban. Rengeteget és nagyon lelkesen készültünk. Bízunk abban, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt örömüket lelik majd a kiállításban – számolt be még egy különleges attrakcióról Somorjai Karola. 

A kiállítás május 13-tól egy héten át ingyenesen lesz látogatható. Regisztrálni a www.virtualiskarolina.hu oldalon lehet. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában