Helyi életstílus

2023.05.19. 15:40

Vízre szálltak Makónál a pet-kalózok – Galéria

Pénteken délelőtt a Maros-parti strandnál vízre szálltak a Marosi PET Kupa elnevezésű környezetvédelmi és köztisztasági verseny résztvevői, hogy összegyűjtsék a folyó felszínén, illetve menet közben a part mentén talált flakonokat. Az eredményhirdetés vasárnap várható.

Szabó Imre

ízre száll az egyik pet-hajó. Fotó: Szabó Imre

– A mezőny négy csapatból áll – mondta Berberovics-Sóvári Viktória, a Marosi PET Kupa fő szervezője. Mint felidézte, az első hasonló megmozdulást 10 éve szervezték a Felső-Tiszán. Idén már öt versenyt szerveztek, ezek egyike az, amit most a Maroson rendeznek 5 motorcsónak, 20-25 kenu és két tutaj részvételével – ez utóbbiak készítéséhez pet-palackokat is felhasználtak. A vízi járművekben ülők 4 csapatot alkotnak, amelyekből egy-egy apátfalvi, makói, hódmezővásárhelyi-szegedi, egy pedig a PET Kupa veteránjaiból áll. A 10-12 fős társaságok dolga az, hogy a víz felszínén, illetve meg-megállva a partról is zsákokba gyűjtsék a szemetet a folyó hazai szakaszán. Az indulás előtt többen kaptak emléklapot, így a makói Galamb és Kálvin iskola diákjai is, akik palackokat gyűjtöttek a PET-hajók elkészítéséhez.

A verseny leglátványosabb eleme természetesen a PET-hajók vízre bocsátása volt. Mint megtudtuk, egy ilyen alkalmatosság úgy készül, hogy az összegyűjtött flakonokba szódabikarbónát és ecetet, vagy szárazjeget és egy kis vizet tesznek, amiből a lezárás és az összerázás után gáz keletkezik. Ezeket a gázzal töltött, lezárt palackokat hatalmas zsákokba gyűjtik – a Makón látott két bárkához összesen nyolc zsák kellett – és ezeket négyesével egymás mellé rögzítve rájuk épül a fedélzet műanyag raklapokból és fából. A tetejükre árnyékoló is kerül. 

A vízre szállás előtt köszöntötte a résztvevőket a rendező Természetfilm.hu Egyesület nevében Berberovics-Sóvári Viktória, a fő támogató Diageo részéről Ábrahám Gergely, illetve a házigazda város képviseletében Farkas Éva Erzsébet polgármester és Csermák Szilvia önkormányzati képviselő, a helyi zöld program tanácsnoka. A verseny vasárnapig tart – akkor derül ki, hogy melyik csapatnak mennyi hulladékot sikerült összeszedni, azaz ki nyeri a PET Kupát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában