Sorozatban nyeri a pünkösdi királyválasztás Dömös András

2023.06.12. 20:00

Már háromévesen nyeregben érezte magát – Fotók

Már háromévesen lovagolt. Tízévesen az ópusztaszeri emlékpark lovas bemutatóinak állandó szereplője. Idén volt tíz éve, hogy először indult a pünkösdi királyválasztáson, amit 2015, 2017, 2018, 2019 és 2021 után idén is megnyert. Dömös Andrással lovakról és lovaglásról beszélgettünk.

Arany T. János

Háromévesen már lovagolt, tízévesen már részt vett az ópusztaszeri emlékpark bemutatóin és nem volt még tizenhárom amikor először megnyerte a pünkösdi királyválasztást Dömös András és lova, Kevély. Fotó: Karnok Csaba

Nem volt még 13 éves amikor tíz évvel ezelőtt, 2013-ban elindult az első pünkösdi királyválasztó versenyen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a most a 23 éves Dömös András. Akkor még nem nyert, de utána sorozatban. András szó szerint beleszületett a lovaglásba és a lovak szeretetébe, ezért édesanyjával, Anikóval kezdtük a beszélgetést.

Háromévesen lovagolt

Anikó diákmunkára érkezett Ópusztaszerre kicsivel több mint 30 évvel ezelőtt. Azonnal beleszeretett a lovakba és a lovaglásba. Megismerte férjét, Jánost, tanyára költözött, élete azóta elválaszthatatlan a lovaktól és az emlékparktól. – Mikor megszülettem, anyáék már lovaztak. 2003-ban kezdtük el a bemutatókat – vette át a szót András. Már akkor lovagolt, ahogy mondta, elbóklászott a lóval. Hároméves volt, amikor a vendégek kérdezték tőle, hogy hány éves. Odalovagolt édesanyjához és megkérdezte: hány éves vagyok?

Első versenyén 13 se volt

Tízévesen már részt vett az emlékpark műsoraiban, családjával szórakoztatták a közönséget. 

Iskola után hazajöttem, levágtam a táskát és csináltam a bemutatót. Rengeteg bemutatón túl vagyunk már, a mindennapok része. Nem mondanám munkának, de nem is hobbi. Ehhez értünk, ezt csináljuk

 – foglalta össze András, aki annak idején alig várta, hogy kipróbálhassa magát a pünkösdi királyválasztáson. 

Nagyon szerettem volna már csinálni

 – mondta. Első versenyén 2013-ban 13 se volt. Még két évet kellett várni az első győzelemre. Erről ennyit mondott: elpicsáztam a fiúkat.

Ez nem verseny, hanem élmény

Az emlékpark lovasai közt komoly presztízse volt a versenynek. A látogatók számára  látványosság, nekik komoly megmérettetés. Az elsőkön még félmeztelenül, bő fehér gatyában, szőrén ülték meg a lovat a Nagyréten a látogatók között. András szerint az volt a hőskor, azoknak a hangulatát sírja vissza. 

Én még ezt érzem most is. Számomra ez nem verseny. Nem is érdekel, ha nyerek, vagy vesztek, mert hatalmas élmény. Akik most indulnak, azok számára inkább ügyességi verseny

 – magyarázta.

Kevély nem egyszerű eset

András 2015 után 2017-ban, 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is megnyerte a versenyt. És idén is ő lett a pünkösdi király. Tavaly nem indult, mert elege volt abból, hogy más versenyzők szerint azért nyer mindig ő, mert a lova ismeri a pályát. Ami nem igaz, mert a verseny előtte néhány órával alakítják csak ki. Erre azt szokta mondani, odaadja nekik a lovát szívesen, próbálják meg azzal. Vagy megcsinálja ő más lovával is. Nem szoktak élni a lehetőséggel. Az igaz, hogy a sikerhez megfelelő ló is kell. 2016 óta lovagolja lovát, Kevélyt, egy 21 éves pej, arab félvért. Kevély nem egyszerű eset. András úgy mondta, problémás eset. 

Heves vérmérsékletű, kicsit idegbajos. Akkor boldog, ha ész nélkül mehet

 – jellemezte gazdája.

A hagyomány

Egyes vidékeken ma is él a pünkösdi király választásának szokása: ilyenkor a falu legényei különböző ügyességi próbákon (lóverseny, bikahajsza, bothúzás, rönkhúzás, kakaslövés, kaszálás) mérték össze erejüket és ügyességüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában