Szegedi hírek

2023.06.28. 17:30

Új művészeti vezetővel kezdi a következő évadot a Szegedi Szimfonikus Zenekar - Galéria

Az évadzáró ülésen mutatták be a Szegedi Szimfonikus Zenekar jövő évi bérlethangversenyeit, valamint a társulat új művészeti vezetőjét. Megválasztották az év zenészét is.

Timár Kriszta

Bár még két koncert hátra van, szerdán megtartották az évadzárót a szegedi szimfonikusok. Fotó: Karnok Csaba

Szerdán megtartották évadzáró ülésüket a szegedi szimfonikusok. A fenntartó önkormányzat részéról Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság képviseletében mondott beszédet. Kiemelte, Szeged méltán büszke kultúrájára, amelyhez a szimfonikusok is hozzájárulnak zenéjükkel.

Gyüdi Sándor igazgató a lassan lezáruló éved értékelésével kezdte. Mint mondta, a két matinésorozatot átköltöztették a Korzó Zeneházba, ezzel együtt pedig arculatváltáson is átment a gyerekeknek szóló program.

A színházhoz képest a férőhelyszám csökkenése miatt ráadásul kétszer annyi koncertet kellett megtartanunk

 – tette hozzá.

Szó esett a két hónapos kényszerbezárásról is, amelyet az energiatakarékosság miatt kellett elszenvedni. De mint mondta, az ifjúsági hangversenyeket szerencsére ez idő alatt is meg tudták tartani az IH Rendezvényközpontban. A szezon kitolódása miatt egyébként a szimfonikusoknak meglehetősen zsúfoltra sikerült az utolsó két hónap. Májusban és júniusban 6 nagy bérlet és 4 matiné hangversenyt játszottak és vár még rájuk két előadás: szombaton az Ajándékkoncert, jövő héten pedig egy opera-operett gála a városháza udvarán. Gyüdi Sándor szerint tehát ezt követően megérdemlik a pihenést.

A társulati ülésen bemutatkozott az új művészeti vezető, Dubóczky Gergely karnagy is, aki elöljáróban leszögezte, nagyon várja már a közös munkát. A jövő évad bérletes hangversenyeiről elmondta, az volt a cél a darabok kiválasztásánál, hogy érdekesek legyenek a közönségnek és a zenekarnak egyaránt. Így a repertoárba bekerültek hagyományos slágerek és kevéssé ismert művek is. Az évad szeptember 26-án a Titán-esttel indul, amelyet ő vezényel. Kiemelte még Ránki Dezső jövő májusi fellépését, abban ugyanis szerepel Bach d-moll zongoraversenye is. A művész a zeneszerzőtől utoljára fiatalkorában játszott darabot. A következő évadban visszatér vendégként Kesselyák Gergely karmester, illetve itt lesz Baráti Kristóf hegedűművész és Fenyő László gordonkaművész is. A szimfonikusok természetesen nem csak saját koncertjeikre készülnek a jövő évadban. Több produkcióban közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színházban és januárban a Pick Arénában tőlük hangzik el a Carmina Burana is a Szegedi Kortárs Balett előadásán.

A társulati ülés végén köszöntötték a jubiláló tagokat: a nyugdíjba vonuló Korom-Vellás Lászlóné másodhegedűst és Porzsolt Antal nagybőgőst, akit örökös taggá választottak. Mellettük Behán László Dezső koncertmestert és Gégény Anett oboistát is köszöntötték. Megválasztották az év zenészét is: a legtöbben Horváth Gyula klarinétművészre szavaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában