Helyi életstílus

2023.07.02. 15:49

Bográcsokkal ünnepelt Óföldeák - Galéria

A napközben rosszra fordult idő sem tudta teljesen tönkretenni a falunapi rendezvénysorozatot Óföldeákon: a meghirdetett programok közül csak az esti utcabált kellett lefújni. A hagyományosan legnagyobb attrakciónak számító bográcsos főzőversenyt viszont megtartották – amíg esett az eső, addig védett helyre húzódtak a résztvevők.

Szabó Imre

Az óföldeáki falunap jó hangulatban telt, a főzőversenyt szórakoztató programok színesítették. Fotó: Szabó Imre

Az a titok, hogy nincs titok

 – mondta a falunapi bográcsos főzőverseny egyik résztvevője, Bálint Zsolt, amikor arra kértük, avasson be minket a csapata által főzött marhapörkölt készítésébe. A falunapi bográcsos főzőversenyen most vettek részt először, de ígéretük szerint nem utoljára.

10 kiló húst használtunk fel, amelyből 24 ember számára készült az étek

 – tette hozzá, megemlítve, hogy hagyományos hozzávalókkal és fűszerezéssel dolgoztak. 

Dinszteljük a hagymát, bors, só, köménymag, boróka és kurkuma kell bele

 – árulta el a recept lényegét. 

A vidám baráti társaság egyébként a szomszéd faluból, Földeákról érkezett – a legtöbb csapat persze helybeli volt, de nagyon sokan jöttek a környező településekről is. Bálint Zsolt szerint a falunap lényege a jó hangulat, illetve az, hogy összehozza az embereket.

Óföldeákon szombaton épp a 15. falunapot rendezték meg. A főzőversenyre 24 csapat nevezett összesen 405 taggal. Az egész napos rendezvénynek a kúria előtti őspark adott otthont – itt tartottak kirakodóvásárt és állították fel a színpadot is.

A falu polgármestere, Simonné Sinkó Erika megjegyezte, az önkormányzat megpróbálta minél költséghatékonyabban megrendezni a falunapot, ami azt jelenti, hogy a fellépők jelentős része ingyen vagy jelképes összegért szórakoztatta a közönséget. Ezúttal egyébként ünnepi testületi ülés sem volt, és új díszpolgárt sem választottak.

Az idei falunap azért lehet emlékezetes nekünk, óföldeákiaknak, mert több nagyberuházás tődik ehhez ais köz évhez 

– mondta Simonné Sinkó Erika. Megemlítette, hogy már a közbeszerzési eljárásnál tart a belvízelvezető árokrendszer felújítását célzó beruházás. Erre az önkormányzat pályázati forrásból 100 millió forintot nyert. Emellett nagyon fontos, hogy a napokban várható a maroslelei út felújításának befejezése. Ha készen lesz, az óföldeákikak Lele és Földeák fele is jó úton közlekedhetnek, ami sok évtizede megoldatlan probléma volt.

Régi vágyunk az is, hogy a falunapi programoknak otthont adó parkhoz tartozó kúriát felújíthassuk. Közösségi házként működne. Ígéret van rá, hogy kapunk hozzá segítséget, egyelőre azonban nem tudjuk, mikor

 – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában