Napszínes

2023.07.17. 21:30

Búcsú a testvértől

Koós Kata

24 nappal kikelése után, a kirepülés előtt a kis füles kuvik még egy öleléssel búcsút vett kistestvérétől. Fotó: Török János

Az állatvilág legmeghittebb pillanatai rendszerint az emberi szem elől rejtve történnek meg. Ahhoz, hogy ezeknek a különleges eseményeknek valaki tanúja lehessen, mindenekelőtt nagyfokú alázat, tisztelet és türelem szükséges. Lapunk fotóriportere, Török János többszörösen bizonyította már ezeket az erényeit, fotóival ugyanis több mint 55 díjat nyert már el a hazai természet- és sajtófotó pályázatokon.

 

Az elmúlt hetekben egy füles kuvik család fiókáit figyelte meg. A sándorfalvi odúban négy kis fióka cseperedett, mígnem elérkezett a kirepülés napja. János elmondta, 15 éjszakán át járt ki a kuvik család számára észrevétlenül, hogy lencsevégre kaphassa a madárkákat. A második fióka életének 24. napján anyja hívására merészkedett ki a biztonságot nyújtó odúból. Mielőtt elrugaszkodott volna az ágról, még egy utolsó búcsút vett testvérkéjétől. Az ölelésben a két kismadár szárnya szív alakban fonódott össze. Majd elrugaszkodott, és nekiindult a nagyvilágnak. 

A füles kuvikok 40-50 napig etetik fiókájukat, így egy ideig még biztosan nem marad magára a kiskamasz kuvik a táplálékszerzésben, az addig számára a világot és a biztonságot jelentette odúba azonban már biztosan nem tér vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában