Nemcsak szép, de mondanivalója is van

2023.07.21. 09:00

Látványos falfestménnyel várja vissza a diákokat a Sághy – Galéria

Megújult a Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium iskolaépülete: az udvar felőli részt hatalmas falfestmény borítja. A mutatós alkotáson készítője, Szító Imre több szimbólumot is elrejtett, amik a diákok mindennapjaira utalnak.

Majzik Attila

Csak pozitívan! Látvány és mondanivaló találkozik a Sághy falain. Fotó: Majzik Attila

Nem szép dolog a nyári szünet kellős közepén a tanévkezdéssel riogatni a fiatalokat, de ha másért nem is, egy dolog miatt biztosan kíváncsian lépik majd át a Sághy-technikum diákjai az évnyitó napján az iskola küszöbét: látványos változáson estek át az épület falai, egy élénk színekben pompázó festmény dobja fel a korábban egyhangú iskolaépületet.

Az óriásgraffiti megálmodója és kivitelezője Szító Imre, aki korábban a bökényi városrészben is újjávarázsolt egy panelház falát. Akkor Csongrád életérzését sűrítette egy festménybe, most pedig a diákok mindennapjait, gondjait és örömeit vitte fel a falra.

A fiatal alkotó szabad kezet kapott az iskola vezetésétől, így olyan mintákat választott, ami tükrözi a diákok többségének értékrendjét, emellett mindenkire pozitív hatást tesz.

Az elkészült alkotás hemzseg a szimbólumoktól: a művész bevallása szerint a fekete-fehér fiatal lány a fal közepén a szürke, monoton hétköznapokat jelenti, a bal szélén lévő elmosódás és a portrén lévő törés pedig a tinédzsereket érő mindennapos stresszt, a kudarcokat, a kirekesztést, a megkülönböztetést és a megaláztatást jeleníti meg. A színes motívumok és nyilak a pozitív gondolkodást szimbolizálják, és arra biztatnak, hogy ne a negatív dolgok határozzák meg a diákok perceit: szeresd önmagad és szeresd, amit csinálsz. Küzdj meg az álmaidért és a céljaidért, legyen szó bármiről is – sugallják az ábrák.

A motívumokban elrejtett mozaikszavak is ösztönző hatásúak, a kezdőbetűkből pedig az iskola neve olvasható össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában