Helyi életstílus

2023.07.03. 18:10

Olajkút a kiszombori útvesztőben

Ötven éve fúrták az első olajkutat Kiszombor határában – idén erre emlékezve készítették el a kukorica-útvesztő útvonalát a falu honismereti körének önkéntesei. Az országos hírű látványosság ezúttal július 15-e és augusztus 20-a között fogadja az érdeklődőket.

Sz. I.

A levegőből szépen kirajzolódnak az útvesztő ábrái. Fotó: az útvesztő közösségi oldaláról.

Kiszombor határában éppen fél évszázada fúrták az első olajkutat. Ez idő alatt nagyon sok itteni embernek adott munkát, az évfordulóról azonban rajtunk kívül valahogy mindenki megfeledkezett – mondta Endrész Erzsébet, a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke. Mint többször megírtuk, ez az a civil szervezet, amelyik évről évre elkészíti az immár országos hírű kukorica-útvesztőt a falu határában

 – most éppen 15. alkalommal. 

Az elsőt Ferencszállás határában alakították ki, akkor még kukutyini kukorica-útvesztőnek hívták. Később azonban jobban megközelíthető helyre, Kiszombor mellé költözött a rendezvény, azóta is ott található minden évben. 

 

Az egyesület mindig igyekszik más-más ötlettel előrukkolni a labirintus mintáját illetően, lehetőség szerint kötődve valamilyen helyi nevezetességhez vagy évfordulóhoz. Volt már az útvesztő boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is, de megemlékeztek ilyen formában a kiszombori műemlékekről, illetve a Ford T-modellről úgyszintén. Ez persze csak a légi fotókon vehető ki. Most a jubileumra utalva az ábrák között olajkút, illetve az évfordulót idéző számok láthatók.

Az útvesztő több kilométer hosszúságú vonalát a kukoricatáblába ezúttal is kézi erővel kapálták a civil szervezet önkéntesei. A hálózat megálmodója Bajnóczi János volt, aki egyúttal ötletgazdája is az idei útvesztő témájának, hiszen maga is évtizedeket dolgozott a kútnál. Az útvesztő nyitvatartási ideje alatt – július 15-e és augusztus 20-a között – most is tartanak fesztivált sokféle kulturális és szórakoztató kísérő rendezvénnyel a kukoricatábla területén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában