Szegedi hírek

2023.08.15. 09:30

Rocktörténeti tábor a 75-ös bűvöletében

Varga Anna

A 70 éves Plesi születésnapján a No Milk Today-ben. Archív fotó: Koós Kata

Idén rendezi a tizenötödik rocktábort Szegeden Pleskonics András, vagyis ahogy mindenki ismeri: Dr. Rock, avagy Plesi. Az augusztus 21-én, hétfőn kezdődő tábor azonban nemcsak a tizenöt éves évforduló miatt lesz különleges. Plesi idén töltötte be a 70-ik életévét, a tábor fókuszában pedig az 1960-as, 70-es évek állnak, valamint az idén 75 éves zenészek. Ez a táborban összesen éppen 70 magyar és világklasszist jelent, Alice Coopertől, Steve Tyleren, vagy Ozzy Osborne-on át, Robert Plantig, illetve külön méltatást kap, az idén elveszített nagy barát, Török Ádám, a szegedi lelkű Dinnyés József emléke és természetesen a velünk élő kiválóságok Presser Gábor és Charlie is, zenei ínyencségek és ritkaságok felvillantásával.

A konstelláció főhőse természetesen Barta Tamás, a Hungária és a Locomotiv GT halhatatlan zsenije lesz, aki július 8-án töltötte volna be 75. évét. Adta magát, hogy az emlékérem átadót is a tábor keretében rendezzék meg az idén. A Józsa Gábor szegedi éremművész ötletéből, felajánlásából és keze alatt megszületett művészeti elismerést azok kapják, akik a tragikus sorsú zenész, zeneszerző és előadó emlékét méltóképpen ápolják és zenei örökségét tovább viszik, illetve olyan zenei és hangszer tudást tud képviselni, mint a fiatalon meghalt Barta Tamás. Ebben az évben Nagy Ádám gitáros, zeneszerző és művésztanár kapja meg a civil kezdeményezésű kitüntetést. Noha a szerdai díjátadó rendezvény zártkörű, belépőjegyek kizárólag a program előtt, 17 órától válthatók korlátozott számban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában