Szegedi hírek

2023.09.28. 11:30

A dráma erejével építik a közösségeket

Ne csak nézz, de gondolkodj, kérdezz, éld át, kritizálj, indokolj, játssz, fejlődj! Ismerd meg és fogadd el önmagad és másokat! Erre buzdítja a szegedi diákokat és felnőtteket immár hatodik évada a Kooperáló színházpedagógiai alkotótér közössége. A foglalkozásokra jelentkezők köre évről évre bővül, az új évadban az alkotótér vezetője, Kállai Ákos munkáját Szalai Kinga drámapedagógus is segíti.

Koós Kata

Kállai Ákos a felnőtt, Szalai Kinga az általános iskolás korosztály alkotóműhelyét vezeti. A kamaszokkal közösen foglalkoznak majd. Fotó: Gémes Sándor

Drámatagozatosként magamon is tapasztaltam a drámapedagógia hatásait, a személyiségfejlesztést, egy-egy mű mélyebb megértését és a közösségerősítést illetően is. Szerintem a tanítás minden területén helye lenne. Azáltal, hogy nem kész anyagot adunk át, hanem a játékon keresztül problémákat boncolgatunk, megoldásokat keresünk, az élmények sajáttá válnak, sokkal intenzívebb a hatás a tudás és a személyiség gazdagodása szempontjából is

– mondta el lapunknak Szalai Kinga színházpedagógus, aki frissen csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház drámapedagógiai alkotóterének lelkes csapatához. 

Fotó: Gémes Sándor

Jövő héten nyitják újra kapuikat a Kooperáló alkotóműhelyei. A Placc a 10-13 éves korosztály számára biztosít lehetőséget arra, hogy a drámapedagógiai módszerek segítségével, játékos keretek között bontakoztathassák ki személyiségüket Szalai Kinga vezetésével. Itt még akad pár szabad hely. A kamaszok műhelyét, a Bázist együtt vezeti majd a két drámapedagógus. A felnőttek számára pedig most is megnyílik Kállai Ákos vezetésével a Szövet önismereti alkotóműhely. Az újdonság, hogy most tíz alkalmas lesz, és februárban indítanak egy újabb turnust. 

Az általános és középiskolás osztályok számára különféle foglalkozásokat is kínálnak, amelyek mindegyike ingyenes. Az Összejátszó program a közösségépítésre fókuszál. A Körtér egy-egy színházi előadás vagy komplexebb tananyag mélyebb megértését, befogadását segíti színházpedagógiai eszközökkel. A Töréspont programban pedig kimondottan a tanár-diák konfliktus, a generációk közötti különbségek problémája kerül terítékre, és a vitaszínház módszereivel igyekeznek erősíteni az egymásra figyelés és az elfogadás fontosságát. Ezekre egész tanévben folyamatosan várják az osztályközösségek jelentkezését. 

Az osztálytermi előadások közül a Szókratész védőbeszédét visszük tovább, amelyben a boldogság és a helyes élet mivoltáról játszunk és gondolkodunk a fiatalokkal. Továbbmegy a Família Kft. című vitaszínházi előadásunk is, ahol a családalapítás kihívásai kerülnek fókuszba. Valamint a Kortársaktól kortársaknak című, három alkalmas fórumszínházi előadás-sorozat is, amely a bántalmazás különböző aspektusait járja körül

 – mondta Kállai Ákos. 

Minden hónap utolsó vasárnapján megrendezik a Szessön elnevezésű workshop-sorozatot is felnőtteknek. Ebben az évadban a teátrum alkotói, színészek és rendezők, valamint a háttérmunkások, például kellékes vagy éppen öltöztető avatja majd be a résztvevőket a színházi alkotófolyamatok kulisszatitkaiba. 

Az évad újdonsága pedig a tíz alkalmas kontakt improvizációs mozgásműhely, ahová szintén felnőtteket várnak. 

Dombi Kati koreográfus vezeti majd, jövő hétfőn indul. A kontakt improvizáció olyan mozgásforma, amely nagy hangsúlyt helyez az önismeretre, a személyiségfejlesztésre, a kapcsolati dinamikák tudatosítására

 – részletezte Kállai Ákos. 

Október 29-én a Magyar Drámapedagógiai Társasággal együttműködve egy gyermekszínjátszó rendezői fórumot is megvalósítanak, ahol Tárnoki Márk, Fábián Péter és Kiss Ágnes tart majd workshopot a jelentkező pedagógusoknak és drámatanároknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában