Szentes

2023.09.10. 08:20

A hibáink is lehetnek szépek

Sikerek és kudarcok is építhetik az embert, a hibák is lehetnek szépek, ha tudunk tanulni belőle – vallja Debreczeni-Kis Helga. A szentesi könyvtárban tartott portrébeszélgetésen kitárulkozott az egyébként a magánéletben kifejezetten visszahúzódó népzenész-előadóművész. Megtudhattuk tőle, hogyan kapott szárnyra a Fölszállott a páva című televízió-műsornak köszönhetően, és miként kezeli a szerénység és a színpadi jelenlét furcsa kettősségét.

Darók József

Közönség előtti szereplés és tandemugrás – így feszegeti határait Debreczeni-kis Helga. Fotó: Darók József

Egy polcról leemelt poros citera, nagyapja régi hangszere indította el Debreczeni-Kis Helgát a zenésszé válás útján. A Szentesről indult… című sorozat legutóbbi vendégeként a fiatal népzenész-tanár, előadóművész az Együtt Szentesért Egyesület meghívására, Börcsök Noémi televíziós riporter kérdéseire kendőzetlenül válaszolt, és bár szerénységéről ismert, igazán öntudatos is. Már a fővárosban él, mint friss diplomás citera, koboz, tekerő, népi hegedű művész-tanár.

Akkor tett szert ismertségre szűkebb pátriájában és országosan egyaránt, amikor 2017-ben az MTVA Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutatójában bejutott a döntőbe, ez három élő adásban való szereplést jelentett.

Kettősség van bennem: igény arra, hogy megmutassam a gondolataimat, de nem vagyok magamutogató, még kevésbé szeretek emberek előtt beszélni. A citerázás egy csatorna számomra, és egy búvóhely, ahol eltűnhet a zárkózottságom. A műsorban való szereplés ezért annyira állt közel hozzám, mint amennyire távol

 – fogalmazott.

A tévéműsor sok kapcsolatot hozott a számára, igazán akkortól indult be a zenészi pályája.

Vannak olyan emberek, akiknek nehéz megállni és ünnepelni a sikert, nekem is mindig már a következő dolgokon jár az agyam, pedig egészségesebb megállni. Nem hittem abban, hogy a hibák is lehetnek szépek, ma már mégis így látom, feltéve persze, ha tudunk tanulni belőlük 

– gondolkodott el. A több formációban és Helka művésznéven szólóban is muzsikáló zenész dalokat ír és énekel.

Egy citeraversenyen annak idején azt mondták, ne énekeljek, de én azt vallom, amit eleget gyakorolunk, abban tudunk fejlődni 

– mosolygott Helga.

A sündisznó-effektusból a szereplések kimozdítják, emberek közé viszik a lányt. A Pávához készült bemutatkozó kisfilmben tandemugrásra vállalkozott, erről dalt is írt, de ha ez nem elég jó példája a komfortzónája leküzdésének, a távoli utak, vendégszereplések már igazán azok, amelyekre teljesen egyedül utazott el az orosz területen lévő Udmurtiába, vagy idén tavasszal kazah és kirgiz földre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában