A levélírás hiánya miatt a gyűjtők is fogyatkoznak

2023.09.12. 15:56

Csók a családnak: a bélyeggyűjtés fénykorát idézik a börzék - Fotók

A korábban milliós példányszámban kiadott speciális bélyegekből ma néhány ezer jelenik meg. A gyűjtők köre is apad és idősödik, holott izgalmas pedagógiai lehetőségeket is rejt ez a tevékenység. A vásárhelyi börzén jártunk.

Tábori Szilvia

Találkozási pont: a vásárhelyihez hasonló, ritkaságokat is kínáló börzék lehetőséget adnak a gyűjtemények bővítésére. Fotó: Tábori Szilvia

Az 1970-es években még majdnem 300 ezer taggal működött a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége, most az ifjúságiakkal együtt ezren sincsenek. A bélyeggyűjtés veszített korábbi vitathatatlanul nagy népszerűségéből, ahogy azt a nemrégiben tartott VIII. Hódmezővásárhelyi Filatélia és Numizmatikai Börze egyik szervezője is megerősített lapunknak. 

Gondoljunk csak bele, hány darab kézzel írott levelet adunk fel évente. Alig valamit, legfeljebb csak hivatalos okból. Fogyatkozik a gyűjtő társadalom, majdnem mindenre igaz ez

 – magyarázta Csatlós Árpádné Mariann. Elmondta továbbá, a bélyeg elenyésző hétköznapi használatával a filatélia egyre inkább régiséggyűjtéssé kezd válni. A jelenkori kiadás egyetlen célcsoportja lényegében a gyűjtők köre, míg régen a posta a nagyközönséget szolgálta ki. Érdekes adat, hogy míg az 1970-es években másfél-2 millió darabot adtak ki egy-egy alkalmi bélyegből, ma már a 10 ezer is rendkívüli példányszám. A pápa látogatásának alkalmával a közelmúltban a Magyar Posta mindössze 3 ezer példányt jelentetett meg a speciális ívből. Ez rendkívül kevés a régi mennyiséghez képest.

Csongrád-Csanád vármegyében a Szegeden és Vásárhelyen működő két kör fogadja az egész térséget.

 

Igen ritka az ötven alatti bélyeggyűjtő, a hatvanas korosztály is fiatalnak számít 

– magyarázta az  internetes bélyeggyűjtő klubot elnökként is vezető, illetve a vásárhelyi kört Csányi Viktor régésszel közösen szervező Mariann. A csapat minden páros vasárnapon 10 órától találkozik a Tornyai János Múzeumban, ahol szívesen látnak minden érdeklődőt.

Radváné Bartos Erzsébet Bajáról érkezett a vásárhelyi börzére. Az ottani Szent László Általános Művelődési Központ Lukin László Ének-zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában működtet ritkaságnak számító bélyeggyűjtő szakkört. Két csoportban 30-35 gyermeket fogad. Mint mondta, izgalmas pedagógiai lehetőséget rejt ez a tevékenység. Fejleszti a megfigyelő képességet, a motorikus készségeket, ami a figyelemzavaros gyerekek növekvő számával egyre fontosabb. Ahogy például a zene, úgy a bélyeggel való foglalatosság is türelemre tanít. Ismereteket közvetít, miközben társas tevékenységként fejleszti a kommunikációs, a szociális készségeket. A fiatalok az elfogadást, az empátiát, a törődést is tanulják általa.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában