Szeged

2023.09.18. 14:40

Farkas Bertalan is előad az SZTE Szabadegyetemen

Koós Kata

Fotó: Török János

Klímaváltozások a történelemben, avagy a világvége témája, a magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései is szóba kerülnek majd a 32. SZTE Szabadegyetemen, ahol többek között Farkas Bertalan is előad – tájékoztatott az egyetem közleményében. 

Az előadássorozatnak a hagyományokhoz híven a József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont szeptember 20. és december 6. között, minden szerdán 18 órától.

 Idén is változatos témákkal jelentkezik az SZTE Szabadegyetem. Több tudományágba enged bepillantást. A hallgatóság megismerkedhet az űrkutatás és a csillagászat legújabb eredményeivel. Számos előadás érint aktuális problémákat, így a nyelvtanulást, a klímaváltozást, a digitális kor kihívásait, a vidékfejlesztés aktuális kérdéseit vagy a párkapcsolatok jogi vonatkozásait. Nem hiányoznak majd a hagyományos kérdésfelvetések sem. Ilyen lesz például az ókori, illetve az erdélyi történelem egy-egy izgalmas felvetése

 – mondta el Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

A nyitóelőadáson Kovács Lajos, az SZTE Nukleinsav Laboratóriumának tudományos főmunkatársa mesél majd a gyógyszerkutatás mexikói kalandjairól. Szeptember 27-én Szalai Tamás, a Kísérleti Fizikai Tanszék adjunktusa a csillagászat új aranykoráról tart előadást. Október 4-én pedig Farkas Bertalan érkezik és ad elő a magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője témájában. Az űrhajós társával, Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án indult el a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. A nyolcnapos úton Farkas Bertalan a magyar kutatóintézetek által tervezett orvos-biológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket és megfigyeléseket hajtott végre. 1980. június 3-án tértek vissza a Földre a Szojuz–35 űrhajó fedélzetén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában