Szegedi hírek

2023.09.08. 10:19

Kimentett egy öngyilkosjelöltet a Tiszából, majd azt magyarázta a 112-nek, hol van Szeged

Öngyilkosjelöltet mentett ki csütörtökön délután a Tisza belvárosi szakaszából egy szegedi férfi. Miután beúszott érte és kitámogatta a partra a fulladozó nőt, a 112-es segélyhívó diszpécsere azt kérdezte tőle, melyik megyében van Szeged.

Timár Kriszta

Fotó: Gemes Sandor

Fodor László egy békés délutánra számított csütörtökön délután, amikor horgászni ment a Tisza belvárosi hídhoz közel eső szakaszára. Azonban néhány perccel azután, hogy kipakolta a felszerelését, már életet mentett.

– Nagyjából 8-10 méterre ült tőlem egy 40 év körüli nő. Dohányzott és ivott valamiféle átlátszó folyadékot

 – mesélte lapunknak László. 

– Egyszercsak felkelt és elindult a folyó felé. Ekkor még nem gyanakodtam, máskor is láttam már olyat, hogy a nagy melegben néhányan megmártóznak. Ami egyébként nem túl jó ötlet, mert ez a szakasz tele van durva kövekkel, így rendkívül balesetveszélyes a vízbe menni. Csakhogy ez a hölgy nagyjából 3 méterre tőlem egyszercsak elmerült, majd lebegni kezdett a vízfelszínen, arccal lefele – mondta lapunknak.

Fodor László biztonsági cégnél dolgozik. Mint mesélte, minden szolgálatot azzal kezdenek, hogy tudatosítják: minden körülmények között az emberi élet mentése az első, ez Németh Ferenc, a főnöke szerint kiemelten fontos. 

– Ráadásul a kisfiam 11 éve, 10 évesen meghalt leukémiában, azóta különösen fontos számomra az emberi élet. Éppen ezért egy pillanatig sem gondolkoztam: kipakoltam a zsebemből a telefont és az irataimat és ruhástól, cipőstől a vízbe ugrottam 

– idézte fel a történteket a férfi.

A nőt saját lábán tudta kitámogatni a partra, melyben két arra járó pár is segített már neki. 

– Négykézláb állva köhögte fel a vizet, majd leültünk a partra és együtt vártuk meg a mentőket és a rendőröket. Közben elárulta: egy férfi miatt akart öngyilkos lenni – beszélt a szerencsésen végződött életmentésről László.

A történetnek különös színt ad a 112-es segélyhívóval történt beszélgetése, mely az egész ügyben talán a legjobban felbosszantotta. 

Miután elmondtam, hogy Szeged belvárosába kérek segítséget, azt kérdezték tőlem, melyik megyében vagyunk. Azt gondolom, azzal, hogy a segélyhívások országos központba futnak be, akár 1-2 perc veszteséget is jelenthet, mire egy, a várost nem ismerő diszpécsernek elmagyarázza a telefonáló, hol van. Ez pedig akár életekbe is kerülhet

 – fogalmazott. Jelen esetben például a belvárosi híd elnevezését sem valószínű, hogy az ország másik részében tudják értelmezni, bár Szeged fekvését ettől függetlenül illene ismerni. Ezután már csak mosolyogni tud utólag azon, amikor a már vonalba kapcsolt mentő diszpécser azt kérdezte a frissen a vízből kihúzott nővel kapcsolatban, hogy verejtékezik-e.

Fodor László hozzátette, életmentését a rendőrök és a mentők is megköszönték neki és azt mondták, nem mindenki tette volna ezt meg. 

– Bennem fel sem merült, hogy ne segítsek. Fontos, hogy a szeretteink büszkék legyenek ránk – azok is, akik odafentről néznek bennünket – fogalmazott.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában