Helyi életstílus

2023.09.23. 14:47

Köszöntötték az újszülötteket Balástyán - Galéria

Balástya történetében először a falunapokon, szombaton köszöntötték az elmúlt egy évben, vagyis a tavaly szeptember elejétől idén augusztus 31-ig született kicsiket. Ezzel hagyományt teremtenek. Harmincan kapták meg szüleikkel a köszönő oklevelet, a róluk a könyvtárban készült fényképet és az ajándékot. A falunapok hagyományos, kedvelt programjai jó szórakozást nyújtottak a kilátogatóknak.

Imre Péter Géza

Harminc gyerek született Balástyán egy év alatt, őket és szüleiket köszöntötték szombaton. Fotó: Imre Péter

Szombaton délelőtt még viszonylagos csend fogadta a balástyai falunapokra, a rendezvénytérre kilátogatókat. A bekötött karok arról árulkodtak, sokan adtak vért a kis tornateremben. A járművek bemutatója érdekes volt, a megyei rendőr-főkapitányság toborzott és bemutatót tartott, akárcsak Katona Szonja fafaragó, aki korábban „kiszabadította” a fából a falu gólyáját, amely nemsokára szerephez jutott.

A rendezvénysátor lassan megtelt az utóbbi egy évben született apróságokkal, akadt, aki a babakocsiban aludt, vagy édesapja karján pihent, de olyan is, aki a frissen vett nagy Hello Kitty lufival játszott. Azért „hozták el” szüleiket, mert Ujvári László polgármester meghívta őket, köszönteni akarta – Balástya történetében először – a község legfiatalabb polgárait. Ennek megvalósításában sokat segítettek a védőnők.

 

A falunapok településünk legfontosabb rendezvénye, ezért arra gondoltunk, ekkor köszöntjük újszülöttjeinket, és mivel Balástya hagyománytisztelő, a fiúkat és lányokat a gólya hozta és hozza

 – közölte derültséget keltve, a Katona Szonja faragta gólyára utalva a faluvezető, aminek a jövőben az lesz funkciója, hogy a rajta elhelyezett, mondjuk pólyával jelzik majd aktuálisan, hogy új lakó érkezett. 

A legnagyobb érték a gyerek, velük nemcsak a família, egész közösségünk gyarapszik. A család élete teljesen megváltozik az ifjú jövevény érkeztével, mindenki rákoncentrál, ő, a nevelése lesz a legfontosabb. Természetesen az önkormányzat is igyekszik megfelelő körülményeket teremteni a felnövő generációknak, munkahelyekkel és az intézmények fejlesztésével 

– mondta Ujvári László.

Tavaly szeptember elejétől idén augusztus 31-ig 30 gyerek született Balástyán, több családban már nem az első, hanem a második, harmadik, negyedik. Közülük a legidősebb 2022. szeptember 9-én, a legfiatalabb idén augusztus végén. Egy ikerpárt is köszönthettek, akik a De La Cruz családban látták meg a napvilágot. Megtudtuk: ők Ujvári László polgármester unokái, Zsófia lányának a gyerekei. A hagyományos falunapi programok, például a látványos szüreti fogatos felvonulás nagy sikert arattak, a szombat sztárvendége Zdroba Patrik és az Animal Cannibals volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában