Helyi életstílus

2023.09.22. 18:25

Mintegy 20 mozgásformát lehetett kipróbálni a makói sportágválasztón

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Erdei János Városi Sportcsarnokban az egyik legnagyobb közönséget vonzó sportrendezvényt, ami kiváló alkalom az egyesületek számára is arra, hogy biztosítsák az utánpótlásukat. Az idei Nagy Makói Sportágválasztó vendége volt a visszavonulását nemrég bejelentő Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő is.

Nagy Szabolcs

Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő is sportolásra biztatta a makóiakat. Fotó: Nagy Szabolcs

Annak idején még a Vasas Sportpályán rendezték meg az első Nagy Makói Sportágválasztót, majd néhány helyszínváltoztatás után az elmúlt években az Erdei János Városi Sportcsarnokban lelt végleges otthonra a rendezvény. A városban már nagy hagyománya van, az oktatási-nevelési intézmények is minden évben készülnek, rá, és elhozzák a gyerekeket.

Az elmúlt évek viszontagságai, a koronavírus vagy éppen az energiaárak emelkedése miatt sok egyesületnek szinte a nulláról kell építkeznie, ez nekik is egy kiváló lehetőség. Bizonytalanság persze még most is van, de bízunk benne, hogy visszaépül az a komoly sportélet Makón, ami az elmúlt évtizedekben megszokott volt 

– mondta el lapunknak Kovács Gábor sportszervező, aki úgy véli, ha csak egyvalaki is megtalálja azt a sportot egy ilyen rendezvényen, amelyet később űz majd, akkor már sikerült elérni a célt.

Márpedig a sportágválasztó nagyon népszerűvé vált a városban, már a délelőtti órákban is sorra érkeztek óvodás és iskolás csoportok, akiket egyáltalán nem kellett biztatni a mozgásra, ugyanolyan lelkesen fogadták Bagi Mátyás funkcionális trénert, mint ahogyan körülrajongták a testépítő világbajnok Debreczeni Gábort. Rengetegen próbálták ki az íjászatot és a sakkot is, de soha nem volt üres a floorball kapu és a kosárlabdapalánk környéke sem.

A rendezvényre Makóra látogatott Márton Anita olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok magyar súlylökő is, akitől megtudtuk, hasonló eseményekre mindig szívesen fogadja el a felkéréseket, mert úgy érzi, a sportolók az egyik fő feladata az, hogy a sport szeretetét tovább adják a fiatalok számára.

– Én nagyon sokat kaptam a sporttól, végigkísérte az életem. 23 évet töltöttem el az atlétikában, ebből 15 évet kifejezetten élsportban, nem bántam meg semmit, ugyanígy csinálnám. Rengeteg olyan értéket tanultam meg, amelyek a magánéletben is jól jönnek, mint például a pontosság, a monotóniatűrés, a napi rutin kialakításának fontossága

 – fogalmazott lapunknak a visszavonulását csütörtökön bejelentő sportoló.

Egyre népszerűbb a sakk Makón is.
Egyre népszerűbb a sakk Makón is.

A sportágválasztónak sok városi szervezet rendszeres résztvevője, az egyik legrégebbi múltra visszatekintő, és legsikeresebb sportegyesület, a Makói SVSE sakkozói sem hagyták ki a mostani eseményt sem. 

Több száz gyerek vett részt a Nagy Makói Sportágválasztón.
Több száz gyerek vett részt a Nagy Makói Sportágválasztón.

– Manapság szerencsére egyre népszerűbbé válik a sakk, az iskolákban is egyre több szakkört indítanak. Ahogyan a többi sportegyesületnek, úgy nekünk is nagyon fontos, hogy folyamatos utánpótlást találjunk, ezért a sportágválasztókon is részt veszünk. A tapasztalatunk nagyon jó, néhány gyermek mindig csatlakozik hozzánk ezek után a rendezvények után – mondta el Horváth Zsolt, a Makói SVSE ügyvezető igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában