Napszínes

2023.09.15. 21:30

Utazás az ország leghosszabb kisvasútján

Arany T. János

Vonatra várva. Fotó: Arany T. János

Az ország leghangulatosabb és leghosszabb kisvasútjánál járunk Csömödéren. Nyár vége van. Napközben még majdnem harminc fok van, éget a nap, de korán reggel már jól jön egy vékony felső. Felszáll a vonatra egy kisgyerek katonának öltözve sisakban, játékfegyverrel az oldalán. A masiniszta, mint egy hatvanas kiöregedett rocksztár, hosszú haja kontyba kötve, karját tetoválások díszítik. Laza a csávó. Rajtunk kívül csak néhányan szállnak fel a vonatra, miénk majdnem az egész szerelvény. Varázslatos és változatos zalai táj suhan el mellettünk. A gyerekek a telefonjukba feledkeznek, fülükben zene szól. Pedig, ha felnéznének, ők is látnák a Zalai dombság dombtetőit, a reggeli napsütésben megcsillanó tájat, a dombok közt megbúvó kis házikókat.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút 110 kilométeres vágányhosszával Magyarország leghosszabb nyomvonalú kisvasútja. Nemrég volt százéves, építése 1918-ban kezdődött. A gerincvonalán Lenti és Kistolmács között április végétől szeptember végéig menetrend szerint közlekedik személyszállító vonat.  Évente közel 23 ezer utast szállítanak. A személyforgalom mellett még ma is jelen van a teherszállítás: jelentős mennyiségű faanyagot szállítanak Lentibe és Csömödérbe a fafeldolgozó üzemekbe. A MÁV vonalhoz csatlakozva távolabbi helyekre is eljuttatja a kitermelt fát.

Fotó: Arany T. János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában