Szegedi hírek

2023.10.28. 16:40

Egészséges a cukormentes?

Nádcukrot teszünk a kávénkba, és előbb nyúlunk a banánért, mint egy kocka csokiért, mert úgy gondoljuk, az egészségesebb? Akkor ideje ezen szokásunkon változtatni!

Delmagyar.hu

Fotó: ViDI Studio

A következőkben néhány olyan édességtévhitet tisztázunk, amelyek szinte városi legendákká nőtték ki magukat, ezzel félrevezetve a fogyókúrázókat. 

A gyümölcsök nem tartalmaznak cukrot 

Ugyan nem jelentős mennyiség, de a gyümölcsökben is van cukor. A feldolgozott, hozzáadott cukrot  tartalmazó ételekkel szemben azonban a gyümölcsökben fenolok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok is nagy mennyiségben találhatóak, amik létfontosságúak az emberi szervezet számára. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk inkább nyers zöldségeket, zöld turmixokat, ha pedig gyümölcsöt eszünk, válasszunk alacsony glikémiás indexűt – ilyen az alma, a barack, az eper. 

A cukormentes italok egészségesek 

A cukrot nélkülöző italokat gyakran tekintjük a cukros üdítők egészséges alternatívájának. A cukormentes üdítőkben található édesítőszerek azonban képesek megtapadni a belek falain, ami nemcsak rendkívül egészségtelen, de még többletsúlyt is eredményezhet. Emellett ezen készítmények magas savtartalma felmarja a fogzománcot, nehezíti az emésztést és növeli a csontritkulás kockázatát. 

Amiben nincs cukor, attól nem hízhatunk 

Ahogy a gluténmentesség, úgy a cukormentesség sem garancia arra, hogy egy étel diétás és egészséges. Persze vannak olyan termékek, amelyek valóban támogatják a fogyókúránkat, de az igazság az, hogy a diabetikus élelmiszerek – csokoládé, keksz, lekvár – gyakran fruktózzal készülnek, amely lassabban felszívódó szénhidrát, mint a fehér cukor, de szinte ugyanannyi benne a kalória, így ugyanúgy hizlal. 

A barna cukor jobb, mint a fehér 

Sajnos ez az állítás sem igaz. Attól, mert barna a színe, még nem lesz egészségesebb. Ráadásul élettani szempontból és a tápértékét tekintve pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaz, ugyanúgy megemeli a vércukorszintet és ugyanúgy hizlal, mint fehér színű társa, a kristálycukor, nem mellesleg pozitív egészségügyi előnyökkel sem rendelkezik, épp csak ízében és színében tér el a hagyományos cukortól. 

Édességfogyasztás után azonnal mossunk fogat! 

Mielőtt a fogkrémhez nyúlunk, inkább várjunk 20–30 percet, mert a cukros ételek és italok fogyasztása után a szánk savassá válik, ami egy kissé felpuhítja a fogzománcot. Ha közvetlenül édességevés után fogat mosunk, a fogzománc egy részét is könnyen lesúroljuk, ami erózióhoz, érzékenységhez és végül fogszuvasodáshoz vezet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában