Helyi életstílus

2023.10.29. 08:20

Így lesz a haj télen is gyönyörű

A kinti hideg, eső, hó, szél és a benti meleg, száraz levegő a fodrászok szerint a haj legnagyobb ellensége. Télen gyakori panasz a száraz, töredezett, fénytelen haj, pedig egy kis odafigyeléssel megőrizhető a haj szépsége, egészsége a hideg hónapokban is.

Delmagyar.hu

Fotó: Andreshkova Nastya

Akkor mossunk hajat, ha szükséges! A frissen mosott haj növeli a komfortérzetet, és a látványa is szép. Amennyiben a fejbőr és a haj állapota nem igényli, teljesen felesleges mindennap megmosni a hajat. Az erősen igénybe vett, száraz hajat még a legkímélőbb samponnal történő mosás is károsítja valamelyest. 

Hidratálás 

Ha a haj olyan, mint a szalma, merev, törik és matt hatású, biztos, hogy nedvesség-utánpótlásra van szükség. Ehhez számos sampon áll rendelkezésre. A hajápolást ebben az időszakban célszerű hajkondicionáló használatával kiegészíteni. A leghatékonyabb alapanyagok a nedvességpótló és kondicionáló termékekben az aloe vera, az olívaolaj, az argánolaj, a glicerin, a shea vaj, a selyem- és búzaproteinek. Ezek az anyagok molekuláris struktúrájuknak köszönhetően megkötik a nedvességet a hajszálak belsejében és védőréteggel borítják be a hajszálakat, ami lezárja a haj külső rétegét, és ez jobb nedvességmegtartó képességet eredményez. 

Barát vagy ellenség? 

Bár a természetes hajápolás hívei a szabad levegőn történő szárításra esküsznek, lássuk be, a legtöbb nő nem tud létezni a hajszárítója és a hajkeféje nélkül. Sajnos nem mindenkinek adott a természet dús, erős hajszálakat, amelyek mindenféle varázslat nélkül tökéletes frizurává állnak össze hajmosás után. Egy szó, mint száz: hajszárítót a legtöbbször igenis muszáj használni. Mivel a száraz, meleg levegő megfosztja a hajat a nedvességtől, lehetőleg alacsony fokozaton szárítsuk. 

Sapka kötelező 

Ahogy a meleg és a tűző nap, úgy a hideg levegő is szárítja a hajat. Viseljünk sapkát! Ha a hajhagymák megfáznak, elerőtlenednek, ráadásul a lelassult anyagcsere miatt a tápanyagok is nehezebben jutnak el a szőrtüszőkhöz. 

A hossz a lényeg? 

Egyes vélemények szerint a hajvágás nem segít a haj egészségén, hiszen a minőségét, szerkezetét belső tényezők – vitaminellátás, hidratálás – határozzák meg. Azonban külsőleg is védeni kell a hajat, ehhez pedig hozzátartozik a hajvégek rendszeres vágása is: enélkül ugyanis a haj betöredezik, ápolatlan hatást kölcsönöz. Általános szabály, hogy 6–8 hetente célszerű vágatni a hajból, különösen, ha rendszeresen használ hajsütő vasat, hajvasalót. A szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy otthon, magának vágja a haját, hiszen nem könnyű egyenesen és roncsolásmentesen vágni. 

Olajos ápolás 

Ha nagyon száraz a haj, próbáljuk ki a jojoba-, az argán- vagy a kókuszolajat. Dörzsöljünk néhány cseppet a nedves hajra, hagyjuk hatni néhány percig, majd mossuk ki az olajat hidratáló samponnal és kenjük be a hajat balzsammal. Amikor csak tehetjük, ne használjunk hajformázó eszközöket és hagyjuk a hajat a fűtött szobában megszáradni. 

Óvatosan a vegyszerekkel 

A hajfestékek többsége rengeteg kémiai anyagot tartalmaz. A drogériában megvásárolható, otthoni használatra ajánlott hajfestékek zömében hajszínkrémet és színelőhívót tartalmaznak. Az utóbbi úgy működik, hogy megbontja a haj külső szerkezetét, utat engedve a festéknek. Ez a folyamat természetesen a hajszálak roncsolódásával jár. Keressük a természetes alapú hajfestékeket, amelyek kímélik a hajat és a fejbőrt. 

Védelem alvás közben 

Ahhoz, hogy reggel könnyen kifésülhető, jó tartású hajjal ébredjünk, nem mindegy, hogy milyen frizurával bújunk ágyba. Lefekvés előtt fésüljük ki a hajat, ne túl szoros copfba kötve tegyük a fej tetejére és formáljunk laza kontyot úgy, hogy nem húzzuk át teljesen a hajvégeket a gumin. Szükség esetén a hajszálak végére tehetünk kiöblítést nem igénylő hajvégápoló szérumot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában