Helyi életstílus

2023.10.07. 12:52

Szenvedélye a természetfotózás – Fotók

Vadvirágos Kistelek címmel hirdettek idén fotópályázatot a járási székhelyen, amelyre 13 nevező 160 fényképe érkezett be. A későbbi győztes, az évtizedek óta a természetet fotózó Tasi József egymaga 43-at küldött, amelyek közül több mint tízet választottak be a kiállítás anyagába.

Imre Péter Géza

A természetfotózás évtizedek óta a legnagyobb szenvedélye a kisteleki Tasi Józsefnek. Fotó: Imre Péter

A Vadvirágos Kistelek fotópályázatra a 75 éves Tasi József növényvédelmi mérnök – ta­nácsadóként ma is aktív – 43 ké­­pet küldött be, ezek közül több mint tízet választott ki a tárlatra a Szombathelyi Árpád vezette zsűri, de nemcsak a mennyiséget, a minőséget is képviselte, ő nyerte az első díjat. A pusztaszeri születésű Tasi 1964-ben iratkozott be a kisteleki gimná­zium fotószakkörébe, ahol, Ri­­móczi Károly volt a mestere. Kedvenc helye a kisteleki Tóalj vagy Bíbic-tó és a balástyai Müller-szék, 2010 óta örökíti meg és kutatja élővilágukat. 

Megfigyelhető a klímaváltozás 

 A klímaváltozás negatív hatásai meglátszanak. A Tóaljon korábban hattyúkat is láttam, mára szinte teljesen megszűnt az ottani tó, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó, 82 hektáros Müller-szék is szűkül, csökken a nyílt vízfelüle­­te, elmaradnak a korábban ott­­honos madarak. Az 1970-es években gulipán, gólyatöcs, többféle réce, vöcsök és piroslábú cankó is költött ott, mostanában tavasszal három hétig tudok fotózni, júniusra-júliusra teljesen kiszárad, októberben-­novemberben keletkeznek ki­­sebb vizek

 – mondta el szomorú tapasztalatait Tasi József, aki 1997-ben költözött végleg Kistelekre. 

Pusztaszeri gyökerei vannak 

Pusztaszer csodálatos világ, ott születtem, napi rendszerességgel jártam, jártunk ki gyerekként a Büdös-székhez, szép, felejthetetlen korszak volt

 – emlékezett Józsi bácsi, aki a fekete-fehér korszaktól a diázáson át a digitális technikáig végigjárta a fotózás grádicsait. A Madártani Egyesületnek 1974-ben lett tagja, ekkor kezdte komolyabban a természetfotózást, és a már említett Rimóczi Károly után Molnár Gyula és Vadász Sándor lettek a mentorai. Szülőfalujához köti még, hogy elmondása szerint a világhírű természetfotós, a közelmúltban az erdélyi Sepsiszentgyörgyön kiállító Máté Bence a tőle vásárolt Nikonnal készítette első felvételeit. 

A búvárfotós Kiss Gáborral is fényképezett együtt, és a különböző típusok, vázak, objektívek felsorolásából kiderült: folyamatosan fejlesztette „gépparkját”. Eddig hat csoportos kiállításnak volt résztvevője, Kisteleken kívül Szegeden – a vármegyeszékhelyen például a Móra Ferenc Múzeumban is – és Kecskeméten, de a koronavírus-járvány alatt internetes tárlaton is szerepelt fényképeivel. 

A természet ezer felejthetetlen csodája 

Tasi József társaival előadásokat is tartott a korábban népszerű diákkal, most diaporámákat „gyárt”, rendszeresen túrázik, legutóbb Erdélyben járt, illetve a virágzó tavaszi természetről készít összeállítást. A szegedi IH Rendezvényközpont Maros termében rendszeresen találkoznak a hozzá hasonló érdeklődésűek. 

Nagyon fontos a fajismeret, az állat- és növényvilág ismerete, szeretete. Ha valami történik a természetben, virágzás, rajzás, vagy bármi, mi oda megyünk, ott vagyunk, mert ott a helyünk

 – jelentette ki. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában