Vármegyénket még elkerülte a madárinfluenza

2023.11.14. 09:00

Az őszi időjárás kedvez a madárinfluenzának

Tavaly ilyenkor már Szentesen és Sándorfalván is megjelent a madárinfluenza; idén ősszel még elkerülte vármegyénket. Ez az időszak viszont a vonuló madarak, illetve a vírus túléléséhez kedvező időjárás miatt meglehetősen kockázatos.

Tábori Szilvia

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Szeptember 1-je óta Európában húsznál több baromfitartó gazdaságban és 170 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a madárinfluenza vírusát. A kitörések egyebek mellett érintették Ausztriát, Szerbiát, Lengyelországot, Szlovéniát, Romániát és Magyarországot. Hazánkban legutóbb tavasszal volt egy elhúzódó madárinfluenzás időszak, akkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy nyilatkozott lapunknak: az egész világon egyre inkább teret nyer neves virológusok körében is az a nézet, hogy a madárinfluenza vírusa állandó része lesz életünknek. Szakítva a régi, éves vagy akár évtizedes ciklusokhoz köthető megjelenésével.

Az őszi időszak ráadásul kifejezetten kockázatos időszak. A Nébih erről kérdésünkre úgy fogalmazott: ebben az időszakban vonulnak azon vadon élő, főként vízimadarak, amelyek a madárinfluenza terjesztése szempontjából kiemelt jelentőségűek. Másrészt az őszi, hűvös-nyálkás időszakban kedvezőek a feltételek a vírus túléléséhez, amely tavaly ilyenkor már többek között Csongrád-Csanád vármegyében is megjelent: Szentesen egy 8300, míg Sándorfalván egy 2200 ludas állományban jelentkeztek a tünetek. Mindkét helyen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartók figyelmét.

Idén ősszel térségünket egyelőre elkerülte a probléma: előbb Borsod-Abaúj-Zemplén, majd Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében igazolták a vírus jelenlétét. Utóbbi területen a hatóságok a mintegy 51 ezres állomány felszámolását már a gyanú alapján elkezdték. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú felügyeleti, megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A vizsgálat ideje a telepen zajló személyi és tárgyi mozgások, valamint a járvány kiterjedtségének függvényében változhat. Amennyiben kiderül, hogy az érintett telep kapcsolatban állhatott egy vagy több más teleppel, ezekben az úgynevezett kontakt gazdaságokban is történnek megelőző intézkedések

 – hangsúlyozta a Nébih lapunknak.

A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településen található, mintegy 22 ezer 500 példányt számláló tenyészkacsa-telepen azonosították a vírust. Az állattartó a megemelkedett elhullás, a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés drasztikus visszaesése miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih továbbra is kéri az állattartókat, hogy fokozottan tartsák be a járványvédelmi előírásokat, hiszen a baromfiállományokat csak felelős hozzáállással óvhatják meg a fertőzéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában