Szigorítják a szabályokat Magyarországon

2024.05.13. 20:36

Júliustól csak kötelezővel lehet rollerezni

Arany T. János

Illusztráció: Shutterstock

Bővül azoknak a járműveknek a köre, amikre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni – figyelmeztetett hétfői közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint július 16-tól egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre és a gyorsabb segwayekre is kiterjed majd a kötelező biztosítás. A jármű tömege és sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre.

Ennek ellenőrzése az üzemben tartók saját felelőssége lesz.

Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-áig állítják össze díjtarifájukat, így jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjakkal kell kalkulálni az érintett járműveknél.

A vonatkozó törvény értelmében olyan gépjármű esetében, amelyet nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincsen rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

A Mabisz honlapján elérhető link szerint úgy tűnik, hogy 14 kilométer/órában és 25 kilóban határozták meg a felső korlátot, bár korai lenne még készpénznek venni, hogy valóban ezek lesznek a végleges szabályok. Mindenesetre ez már erős támpont, hogy akinek ennél erősebb, nehezebb gépe van, az elkezdje megkeresni a neki tetsző biztosítást, mert az már biztos, hogy idén júliustól már csak azzal közlekedhetnek a határérték feletti elektromos rollerek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában