Egészséghetet rendeztek a mórahalmi általános iskolában

2023.11.23. 18:17

Tekerve készítettek maguknak gyümölcsturmixot - Fotók

Egymást váltva lelkesen tekertek két különleges kerékpárt a mórahalmi általános iskola 4.a osztályos diákjai az iskola aulájában. A kerékpárokat úgy alakították át, hogy a pedálozás a kormány fölé erősített turmixgépet hajtsa. A gyerekek így kerekezve készítették el maguknak az egészséges gyümölcsturmixot – ez is része volt az iskolában rendezett egészséghétnek.

Arany T. János

Népszerű volt a pedálos turmixgépet a mórahalmi általános iskola egészséghetén. A 4.a osztályosok banán és alma keverékét fogyasztották. Fotó: Karnok Csaba

Az élhető jövő záloga: hulladékcsökkentésben az egészség! címmel rendeztek a héten hulladékcsökkentési és egészséghetet a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskolában. Igyekeztek olyan programokat szervezni, amik segítik a diákokat az egészséges életmód kialakításában. Az egészséghét célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, megismertessék a diákokkal az egészségmegőrzés fontosságát, és segítsenek kialakítani a tudatosságot az egészséges döntések meghozatalában. Ez persze nem azt jelentette, hogy megállt az élet és a témazáró helyett ugrabugrálni lehetett az aulában.

Egészség és hulladékcsökkentés

Egész héten minden nap találkoznak a gyerek valamilyen egészséggel vagy hulladékcsökkentéssel kapcsolatos programmal. Hétfőn egy TikTokról ismert zenés-táncos feladattal indítottunk, ami annyira népszerű, hogy a szünetekben és délután is ott ugrálnak a diákok 

– magyarázta Kazi Mária, a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola igazgatónője.

Pedálos turmixgép

Az aulában valóban lelkesen ugrándoztak a diákok a szünetben. Becsengetés után pedig a 4.a osztályosok érkeztek, hogy a két átalakított biciklivel gyümölcslevet készítenek. A kerékpárokat a Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai hoztak magukkal. Az egyik kolléganő Budapesten látta, a másik kolléganő férje pedig elkészítette. Az első túl nagy lett, ezért készült egy kisebb, gyerekeknek való változata is a turmix biciklinek, így lett kettő. A kerékpárokat úgy alakították át, hogy a pedálozás a kormány fölé erősített turmixgépet hajtsa. A gyerekek kerekezve készítették el maguknak az egészséges gyümölcsturmixot. A 4.a osztályosok banán és alma keverékét fogyasztották. A legtöbb osztály szintén a banán mellett döntött, mert állaga miatt azt a legkönnyebb turmixolni. A gyümölcsöket a szülői munkaközösség biztosította. 

Az életmentést is gyakorolták

A könyvtárban Balogh Brigitta védőnő vezetésével három ambu babán, azaz az újraélesztés oktatására és gyakorlására szolgáló babán a hetedik és nyolcadik osztályosok gyakoroltak. A defibrillátor használatát is elsajátíthatták. A sportcsarnokban ping-pong és tollaslabda házibajnokság volt felsősöknek és a vállalkozó kedvű pedagógusoknak. Szerdán az újrahasznosítás jegyében papírgyűjtés volt. Az alsós osztályok a helyes kézmosást és fogmosást gyakorolhatták. Kézmosás előtt olyan anyaggal kenték be a kezüket, ami UV fénnyel megvilágítva világít, így azonnal láthatták a munka eredményét. Péntek délután kreatív kézműveskedést tartottak és memória-bajnokságot rendeztek a komposztálható anyagokkal kapcsolatos kérdésekkel.

A témazáró nem maradt el

A sok érdekes tevékenyésg persze nem adott felmentést a tanórák látogatása alól. A 8.b osztályosok például biológia témazáróra készültek erősen. Sinka László azért még elmondta, hogy jól érezték magukat az egészséget programjain, jó volt a reggeli torna, de most fontosabb a témazáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában