delmagyar.hu podcast

2023.12.13. 16:40

Délmagyar podcast: Egyre több dolga van a mentőknek – töltsük fel a házipatikát

Megemelkedett a riasztások száma vármegyénkben. Eheti podcastunkban arról kérdeztük Hangai József mentőtisztet, hogy mit tegyünk, ha készülődés közben bekövetkezik a baj. Azt kérte, mindenki készüljön fel még most a rendszeresen szedett gyógyszerekből és legyen házipatika is otthon.

Kiss Anna

Az életmentők készen állnak az év végi ünnepekre, amelyeket sokan második családjuk körében töltenek. Fotó: Gémes Sándor

Megnövekedett az esetszám vármegyénkben az elmúlt hét napban, összesen 1328 alkalommal riasztották az életmentőket, akik ebből 623 alkalommal Szegeden nyújtottak segítséget. Szerdai Gyógyír podcastunkban Hangai József, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa elmondta, kirívó eset nem történt, viszont megnövekedett a balesetek és a rosszullétek száma is Csongrád-Csanádban.

Múlt heti beszélgetésünk során már felhívta a mentőtiszt a figyelmet arra, hogy türelemmel, felkészültséggel megelőzhetőek a nagy bevásárlások, adventi vásározások közbeni balesetek, rosszullétek, ezen a héten viszont arról érdeklődtünk, hogy mit tegyünk, ha már bekövetkezett a baj.

Közölte, célszerű, hogy legyen otthon némi házipatika, tehát fájdalomcsillapító, görcsoldó, lázcsillapító, ragtapasz, kötszer és fertőtlenítő. Ezekkel ugyanis kezelni lehet a készülődés közben vagy az ünnepek alatt szerzett sebeket, rosszulléteket. Megjegyezte, jó, ha van otthon úgynevezett égési kötszer is, ezt a patikában lehet megvásárolni. Ha nincs ilyenünk, akkor a megégett bőrfelületet tartsuk 5-10 percig hideg víz alá, majd steril kötszerrel fedjük be.

Most még van lehetőség arra, hogy felkészüljünk a rendszeresen szedett gyógyszerekből is, tehát érdemes azok mennyiségét ellenőrizni és szükség esetén a háziorvossal felíratni újabb adagot. 

Hangai József kiemelte, mentőt akkor érdemes hívni, ha megítélésünk szerint életveszélyes az állapot, például jelentős vérzés vagy égési sérülés esetén. Ha nincs akut életveszély és a beteg be tud menni a kórházba, akkor mentőhívás nélkül jelentkezhet az SBO-n. Emlékeztetett, az alapellátási ügyeleti rendszer is a betegek rendelkezésére áll olyan esetekben, amikor nem igényel kórházi kezelést a probléma, de nem halasztható a következő háziorvosi rendelésig. Ekkor érdemes a 1830-at tárcsázni.

A delmagyar.hu-n elérhető podcastban a lázgörcsről és a vírusfertőzésekről is szót ejtettünk, és érdeklődtünk arról is, hogy a mentők felkészültek-e az ünnepekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában