Szegedi hírek

2023.12.29. 17:36

Szuperhősök és filmjelenetek is összeálltak a kockákból - Galéria

Lego-csodákkal telt meg a Szent-Györgyi Albert Agóra teljes földszintje pénteken. Legóból alkotott film- és videojáték-jeleneteket, szuperhősöket, mesefigurákat, versenyautókat és híres épületek másait is megtekithetik a látogatók. Ráadásként a Lego Masters tévésorozat bajnokai is Szegedre érkeztek. A kétnapos tárlat szombaton 18 órakor zárul.

Koós Kata

A Kockanapok sztárvendégei a Lego Masters tévés vetélkedő bajnokai, Albert Kristóf és Zentay Ferenc. Fotó: Karnok Csaba

A Kockanapok elnevezésű rendezvénysorozatot 2015-ben indították útjára mindenekelőtt azzal a céllal, hogy az építőjáték szeretetét és az alkotói kreativitás élményét népszerűsítsék a szervezők. A kiállításon megtekinthető Lego-építmények mindegyike egy gyűjtő-építő tulajdona, aki nemrég az RTL tévécsatorna Lego Masters című bajnokságán mérette meg magát. Zentay Ferenc csapattársával, Albert Kristóffal meg is nyerte az építők viadalát. A szegedi kiállításra gigantikus bajnoki serlegüket is elhozták, és lelkesen meséltek népes rajongótáboruknak a versenyről, az építés szépségeiről, sőt még mesteri fortélyokat is megosztottak.

Albert Kristóf lapunknak elmondta, gyerekkora óta szenvedélye a rajzolás és a legózás. 

Ha kitaláltam egy menő autót, sokkal jobb volt megépíteni legóból, mint egyszerűen csak lerajzolni, mert úgy játszani is tudtam vele

 – közölte.

A bajnokok elmondták, a profi Lego-építők internetes közösségi oldalakon tartják a kapcsolatot, osztják meg egymással legújabb építményeiket, tanulnak egymástól új és új technikákat. Albert Kristóf úgy fogalmazott, a Lego-építés alapvetően magányos hobbi, de a közösségi oldalak és a tévés vetélkedő jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy az építményeket a szélesebb közönség is megcsodálhassa.

Sokan előítéletesek, ha valaki negyvenévesen még Legoval játszik. De ezt művészi szintre lehet fejleszteni

 – jegyezte meg Zentay Ferenc. Állítását a kiállítás csaknem kétmillió kockából felépített, gazdag anyaga kiválóan alátámasztotta.

Nyolcadik éve csinálom ezt az utazókiállítást, és ez olyan sikerélményt ad, ami mindig spannol, hogy érdemes ezzel foglalkozni, még több időt, energiát, pénzt beleölni. Minden embernek szüksége van egy hobbira, és én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ez lett a megélhetésem is

 – mondta Zentay Ferenc.

A szombaton 18 órakor záruló tárlaton egyedi alkotásokat és összeállított, gyári készleteket is megcsodálhatnak a látogatók. A tematika igen sokszínű. Több asztalon lett felépítve a Minecraft számítógépes játék univerzuma, de az építmények végigvezetik a kicsiket és nagyokat például A gyűrűk ura és a Csillagok háborúja történetén is. Megjelennek szuperhősök, Vasember, Pókember és Batman. A Terminátor, a Mad Max, Indiana Jones, de még a Szellemirtók járgányának Lego-mása is megtekinthető. A legkisebbek is találhatnak ismerős mesehősöket, mint például Micimackó és barátai, a Némó nyomában szereplői, Mickey és Minnie egér, de a Szépség és a szörnyeteg, a Pokemon, A kis hableány, a Jégvarázs figurái is a tárlat anyagába kerültek. A Jurassic Park dinoszauruszai és a Harry Potter közkedvelt szereplői sem maradtak ki. A világ épületei közül pedig a londoni Tower Bridge és Big Ben, a párizsi Eiffel-torony, a New York-i Szabadság-szobor, a Sidney-i Operaház Lego-mását is kiállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában