Helyi életstílus

2023.12.23. 22:00

Ünnepi kedvenceink – Édesség a múltból

Szeretne kitörni a töltött káposzta-halászlé-bejlgi alkotta karácsonyi Bermuda-háromszögből, de nincs ötlete? Íme, válogasson kedvére szerkesztőségünk kedvenc ételei közül. Gidró Kriszta főszerkesztő ajánl önöknek egy remek desszertet.

Delmagyar.hu

Képünk illusztráció.

Fotó: DM

Mandulás keksz a múltból

A mi családunkban ez volt „A karácsonyi süti”. A nagymamám készítette mindig, gyerekkorom óta gondolom azt, hogy ennek a keksznek az illata egyenlő a karácsony illatával. Mivel a mézeskalácshoz hasonlóan ezt is előre el lehet készíteni, már napokkal karácsony előtt vaníliaillat van a lakásban. A nagymamám még kis kiflikké csavarta fel a tésztát, édesanyám már a pogácsakiszúróval készített belőle kerek kekszeket. Nálam már karácsonyi tematikájú kiszúróval készülnek: van fenyőfa, csillag, hóember, ajándék, betlehemi csillag, és ki tudja még mennyi forma.

Hozzávalók:

28 dkg liszt

10 dkg darált mandula

10 dkg porcukor

2 csipet só

1 vaníliarúd

20 dkg vaj

2 tojássárgája

15-20 dkg vaníliás porcukor

A lisztet, a mandulát, a porcukrot, a sót összekeverem. A vaníliarúd belsejét beleteszem. A vajjal morzsalékosra gyúrom, majd beleteszem a tojássárgáját is, és összegyúrom. 2 órára hűtőbe teszem. Ezután kinyújtom, kb. egy centi vastag legyen a tészta. A kiszúrókkal kiszaggatom. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm. Még melegen vaníliás porcukorba forgatom. Ha napokkal karácsony előtt készül, lezárható dobozban kell tartani. Ha karácsony napján készük, akkor csak tányérra kell tenni, és szalvétával letakarni.

Jó étvágyat!

Önnek is van egy jó karácsonyi receptje? Küldje el szerkesztőségünk címére!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában