Hirdetés

2024.01.17. 11:29

Játékbolt Budapesten a fenntartható környezetért

Sok kisgyermekes szülőnél az ünnepi szezon a félelem és a rettegés kombinációját váltja ki a műanyag holmik növekvő hegyének rémképe miatt. Vajon lehetséges-e boldog ünnepeket szerezni a gyerekeknek anélkül, hogy a házban és végül a hulladéklerakókban, egyre nagyobb lenne a zsúfoltság? Szerencsére ma már a legtöbb játékbolt Budapest és az ország többi területén is arra törekedik, hogy a vásárlók csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

Delmagyar.hu

Fotó: fakopancs.hu

Miután a világjárvány idején szinte mindenkinek tele volt a háza játékokkal, most sok család szeretne megszabadulni ezektől. Ezért a szülők alaposan megfontolják, hogy valóban hasznos dologgal lepjék meg a gyermekeiket.

A keresletre reagál a kínálat

A játékipar elemzői és a szülők szerint a játékgyártók kezdenek fenntarthatóbb választékot kínálni. A fenntarthatóság azért lépett előre a prioritási listán, mert fontos szemponttá vált az új generáció szülei szemében, akik jelenleg a legtöbb játékot vásárló anyukák és apukák. Friss kutatások szerint, a 10 év alatti gyermekeket nevelő szülők közül 4-ből 3 azt mondta, hogy a fenntarthatóság fontos szempont a játék vásárlás során.

A fenntartható módon történő gyártás és vásárlás mégis könnyebb, mint a megvalósítás. Vannak azonban módszerek a játékvásárlás hatásainak enyhítésére, amelyekkel ez a folyamat boldogabb és fenntarthatóbb lehet.

Egyre több a zöld játékbolt Budapesten

Az elmúlt években számos zöldebb játékbolt bukkant fel, akik szeretnének megfelelni a mai szülők igényeinek. A műanyagok használatával kapcsolatos aggodalmak miatt sok játékbolt Budapest területén olyan környezetbarátabb anyagokkal kezdett kísérletezni, mint például a fa vagy a bambusz termékek értékesítése.

Ugyanakkor a gyerekek olyan játékokat is kérhetnek, amelyek nem felelnek meg a szülők által szem előtt tartott fenntarthatósági előírásoknak. Ha például Barbie álomházat szeretnének, valószínűleg nem fognak örülni, ha egy játékbolt Budapesten fából készült változatokat kínál. Mit tegyen ilyenkor egy környezettudatos szülő? Mérlegeljen. A legfenntarthatóbb játék ugyanis az, amellyel a gyerek valóban játszani fog, és talán még a következő generációra is átöröklődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában